Založ si blog

List kamarátovi

Ahoj Jozefe !

 

V poslednom našom rozhovore cez počítač si spomenul ako je to fajn, že môžeme komunikovať cez internet.

Áno, je to fajn. Podľa mňa počítač, internet a mobilný telefón sú zázraky dnešnej doby. Mladá generácia to berie ako samozrejmosť, nevie to zhodnotiť ako my, ktorí sme zažili dobu, kedy nebolo možné sa dovolať na telefón, kedy informácie boli nedostupné.

Ešte poznámku k internetu. V meste som raz na počudovanie stretol svojho bývalého asistenta z fakulty, teraz už Profesora na penzii. Sedeli sme v Haluškárni a debatovali o všeličom. Inak on ostal starým mládencom, a to je zvláštny druh homo sapiensa. V Košiciach bol na návšteve u sestry, ale žije v Blave. Po niekoľkých minútach hovoru som jednoznačne konštatoval, že nemá internet. Nemusel som sa na to ani pýtať. Dosť čudné na vysokoškolského profesora, aj keď je na penzii. Taký človek je slepý a hluchý a to sa nedá s tým nič robiť.

Internet v získaní poznatkov rôzneho druhu je revolúcia, doslova.

Práve cez internet som si niekoľko krát vypočul prednášky na tému Kvantová fyzika. Spočiatku sa mi zdalo, že  prednášatelia sú blázni. Mnohokrát som si to vypočul a prišiel som k záveru, že o kvantovej teórii nemožno bežne písať, lebo je skutočne ťažko pochopiteľná a to zdôrazňujú aj fyzici, ktorí už výpočtami a mnohými pokusmi dokazujú podstatu hmoty, ale zároveň tvrdia, že to nevedia pochopiť. Profesor Kulhánek z Karlovej univerzity to odôvodňuje tak, že náš mozog je rozvinutý len na sedemnásť percent. Nie je to akurát bohvie čo. Na sto percent nám treba ešte milión rokov biologického vývoja. K tomu sa aj vyjadril jeden z fyzikov : čo ak existuje civilizácia o milión rokov staršia od našej.

Nemyslím, že by sme si mali na tom hlavu lámať, alebo dokonca zlomiť, ale je to celé  záhadné  a preto ma to zaujíma. Žijeme v inom svete ako sa nám zdá. Nechcem sa rozpisovať, ale spomeniem aspoň jednu nepochopiteľnú vec.

Elektrón môže byť na dvoch miestach súčasne, ten istý. My ako Homo, sme zložení z elektrónov, čiže logicky, môžeme byť na dvoch veľmi vzdialených miestach súčasne. To jest, môže existovať paralelný svet. A na to už nestačí našich sedemnásť percent.

A ešte niečo. Podľa starších učebníc atóm je akási guľôčka. Lenže podľa dnešnej vedy a pre predstavu čo je atóm sa uvádza : predstavte si vnútorný priestor chrámu Sv. Petra v Ríme. Uprostred je zrnko maku, to je jadro atómu, okolo obieha prach, a to sú elektróny, čiže atóm je vlastne prázdny priestor a v tom žijeme my a naši rodáci. Zaujímavé  nie ? Z týchto prázdnych atómov je celý vesmír, čiže celkom dobre si môžeme predstaviť, že celý vesmír sa môže vmestiť do priestoru veľkosti pomaranča. To už je naozaj záťaž na našich sedemnásť percent.

V makrosvete platí rovnováha, napríklad dva plus tri rovná sa päť. V mikrosvete to neplatí. K tomu sa vyjadril profesor Kulhánek  takto : ak by sme mali zanechať budúcej civilizácii  najdôležitejší odkaz, bol by to tento  –  ľavá strana rovnice , nerovná sa pravej strane.

To je gól  nie ? V akom to svete žijeme, v makrosvete, alebo v mikrosvete ?

V blbom svete. To len tak  na odľahčenie.

Takže fyzici tohto sveta už dokážu manipulovať s elektrónmi, objavili aj spôsob ako z nich dostať energiu, naháňajú ich v obrovskom, neskutočne drahom tunely kdesi vo Švajcu, aby objavili ešte ďalšie tajomstvá mikrosveta.

Škoda, že v  tomto tunely nedokážu naháňať vírusy a ničiť ich.

Zdá sa, že je tu ešte jedna veda, ktorá si zatiaľ nevie rady z vírusmi rôzneho druhu. Musíme vydržať. Dočkáme sa.

 

máj 2020

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.