Založ si blog

Politika

 

Politika

V jednej debate s pánom docentom sme sa dostali do sporu. Tvrdil, že život spoločnosti riadi ekonómia, ja tvrdím, že politika. Dobrá téma na nekonečnú debatu. Ak každý trochu uberie, prídeme ku konsenzu, že je to previazanosť.

Toto slovíčko sa objavuje už za čias Einsteina, keď sa viedli tuhé debaty o tom, že dve,  nie rovnaké, ale tie isté elektróny sú previazané, hoci na vesmírnej vzdialenosti. Takže mne z toho vyplýva, že môj súkromný, takpovediac osobný elektrón je ešte inde previazaný a vlastne že som aj ja niekde vo vesmíre ako dvojník. Inak povedané, že existuje paralelný svet. To som uviedol, aby som dokázal, že som vzdelanec. Previazanosť politiky s ekonómiou je jednoznačná, ide o to, kto má na vrh. Ale posuňme sa ďalej. Od politiky k politikovi. Aj tu je previazanosť. Dobrý politik, dobrá politika. A opačne.

Politika má rôzne úrovne, teda levely, povedal by naslovovzatý odborník. Obec či mesto má svoje pravidelné príjmy a výdavky, ktoré tak isto pravidelne prerozdeľuje. Veľká politika tu nie je, pokiaľ nenastanú sedem suchých rokov. Štát má tiež príjmy a výdavky. Tie by sa mali rovnať, ale tu už zasahuje politika. Napríklad  potrebujeme kúpiť tri  stíhačky, aby sme ubránili republiku. Tri nám stačia, aby sme sa zadlžili a nahnali nepriateľovi strach. Týmto nepriateľom je Rusko. Načo o tom mlčať, keď každý to vie.  O tom či máme, alebo nemáme kupovať, to nerozhodujeme my občania, aj keď vlastne sú to naše peniaze, naše dane.  To už je vyšší level. Politika s prívlastkom, ktorý radšej nenapíšem zo slušnosti. Slobodne sme ich volili, oni slobodne jednajú. Slobodne sľubovali, slobodne to odvolajú.

Ďalej už nasleduje vysoká politika. Tak vysoká, že sme pri nej iba ako mravec. Nezaujímaví, neužitoční. Na tom najvyššom vrchole je samozrejme Amerika. Ona rozhoduje o tom ako sa máme chovať, ona udeľuje pokuty za prečiny jednotlivých štátov podľa jej vzorca. Ona to má bohom dané, ako to od nich stále počujeme.

Čína a Rusko sú neposlušné, treba ich sankcionovať.

Jeden a pol miliardy Číňanov so závidenia hodnou históriou a kultúrou, veľmi odlišnou od ostatného sveta, nechce sa poddať niekomu skoro bez histórie len preto, že štrngá zbraňami.

Rusko, impérium mnohých cárov, s najväčšou plochou zeme, s najväčším prírodným a ľudským bohatstvom, s víťazstvom  nad agresormi zrodenými v Európe, Napoleonom a Hitlerom, nebude sa predsa podriaďovať akýmsi odkundesom. A to je predsa dôvod na trvalé nepriateľstvo a samozrejme trvalé sankcie.

Ostatné štáty mlčia, alebo sa podriaďujú tomu svetovému agresorovi, alebo spolupracujú s ohromným nadšením.

Mlčia Nemci, Francúzi, Japonci spolu s Hirošimou a tak podobne.

Je to politika, alebo ekonómia ? Je to asi previazanosť.

Čo dokáže hlúpa politika so spoločnosťou a štátnym zriadením vidno v dnešnej Ukrajine. Dvadsať osem rokov samostatnej, nezávislej, ako si oni  hovoria stačilo, aby bola úplne závislá od Európy a Ameriky. Usilovne sa o to snažili a zrejme vyhovuje im to. Možno nie všetkým, ale koho to zaujíma ?

Politiku tam ovláda skupina z Haliče ( Galície ), ktorej história je v Rakúsko-Uhorsku, teda aj mentalita. Menšina ovláda politický život v krajine-ukrajine. Výsledkom je mnoho nevinných mŕtvych. A túto menšinu ovládajú Američania. Oni tam vložili  miliardy dolárov, určili  kto bude vo vláde, kto bude prokurátorom a podobné maličkosti. Ukrajincom to vyhovuje.  Kto chce kam, pomôžme mu tam.

Patrilo by sa urobiť nejaký záver o politike. Ten ľudový, že politika je pánske huncútstvo je priam láskavý, polopravdivý.

Politika je určujúcim faktorom života spoločnosti. Na vedúce pozície patria múdry ľudia. Žiaľ, ako zvyknem hovoriť, vzdelaných je dosť, múdrych poriedko.

05/2020

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.