Založ si blog

Berlínsky múr

Berlínsky  múr

 

Je tomu tridsať rokov. Dnešnej generácii to už nič nehovorí. Vystavali ho proti kapitalizmu a zbúrali za kapitalizmus. Východní Nemci, tzv. Dederáci jasali. Ozlomkrky utekali do vysneného Západného Nemecka za plnými regálmi a …   do duchovnej prázdnoty. Platí to aj dnes.

Som presvedčený, že tá zmena je pre východných Nemcov bolestivá aj dnes. Samozrejme pre tých, ktorí žili predtým v usporiadanej bezpečnej a družnej spoločnosti ako aj my.

Pamätám sa na európske a svetové športové súťaže v tej dobe. Vyhrávali Nemci z Nemeckej demokratickej republiky. Nie z bohatej Nemeckej spolkovej republiky. V socialistickej spoločnosti peniaze neznamenali všetko. Aj dnes si uvedomujeme,  že je to tak. Ak ich už   máš, nastupujú iné priority.

Za socializmu sme zažili prudký rozvoj priemyslu,  bytovej a občianskej výstavby, ale súčasne bola aj naša kultúra v plnom kvete. Plejáda našich obľúbených spevákov a hercov nás zmysluplne zabávali a obohacovali. Kiná boli plné. Premietali sa hodnotné filmy. Aj zo Západu. Kto to nezažil, nepochopí.

Bol som viackrát na Západe, nie individuálne, ale zo zájazdom, alebo ako projektant priemyselných komplexov. V Nemecku, Francúzsku, Švajčiarsku, Taliansku, Fínsku.

V šesťdesiatom siedmom sme desiati inžinieri v mikrobuse prešli Nemeckom, boli sme na prehliadke vo Volksburgu, vo fabrike Volkswagenu, v  práve stavanej podzemnej dráhe v Kolíne, za sprievodu zástupcu mesta. Na prehliadke železiarni v Saznitzu. Všetko to bolo dopredu vybavené. Ďalej sme pokračovali už ako turisti cez Švajčiarsko, Francúzske Alpy cez  tunel  popod Montblank  do Talianska: Turín, Miláno, priesmyk Brenero, Wiedeň a domov do Košíc. Dva týždne bol som so zájazdom  na prehliadke  Paríža a miest na  pobreží oceánu. Desať dni vo Fínsku na prehliadke architektúry. Deväť dni v Západnom Nemecku ako projektant nábytkárne.

Bol som so zájazdom v Taliansku: Miláno, Rím, Neapol, modrá jaskyňa, Rimini. San  Marino.   To všetko zo socialistického štátu.

Samozrejme, že keď som vošiel do obchodného domu v Nemecku, tak mi to vyrazilo dych. No a čo ? Šok ma prešiel a život ide ďalej. Nikdy, opakujem nikdy som  nepomyslel na to, že by som mohol ostať v cudzine bez domova. Sú to útrapy.

V šesťdesiatom ôsmom viacerí moji kolegovia odišli do Kanady. Surová zem bez histórie a tradícii.  Ľutujem ich a myslím, že aj oni sa ľutujú.

Takže záverom. Pádom berlínskeho Múru, otvoril sa svet slobody a demokracie, ale otvorili sa aj oči.

Oči, ktoré zosmutneli.

 

Socializmus sa už nevráti. Škoda. Dnešná generácia ani nevie o čom je reč. Môj vnuk je v takom stresovom zamestnaní, že v päťdesiatke bude odpísaný a nikto sa ho nazastane.  To všetko pre maximálne zisky súkromnej spoločnosti, na ktorú dnešný politický systém je krátky. To všetko pre systém, ktorý hromadí výrobky a potraviny, aby sa potom vyhadzovali. Pre systém preplnených  regálov bez zodpovednosti za budúcnosť.

Je to bláznovstvo.

Smutné je na tom to, že nikto s tým nepohne.

V minulosti boli Odbory ako protiklad, proti vedeniu podniku.  Platili sme členské. U nás v projektovej organizácii to dopadlo tak, že nám organizovali v zime každý víkend lyžiarske zájazdy. Dnes ochrana zamestnancov v menších podnikoch neexistuje.

 

Ale máme slobodu a môžeme o tom písať a prípadne aj hovoriť. Do vetra.

 

011/2019

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.