Založ si blog

Čo je to demokracia ?

Čo je to demokracia ?

 

Vynechám definíciu. Je nepochopiteľná. Najmúdrejšie bude, venovať sa skutočnými príkladmi.

Nedemokratické boli v minulosti socialistické štáty. Bolo to, aj je, každému jasné. Prečo boli nedemokratické, rozviniem nižšie.

 

Demokratické boli kapitalistické štáty. Medzi nimi je aj super demokratický štát. To označenie nie je učebnicové, ale je vystihujúce. Ktorý je to štát,  je tiež každému jasné.

 

Nebudem sa venovať štátom sveta, ale spomeniem len niektoré známejšie  nedemokratické štáty. Napríklad Líbyu, Irak, Afganistan. Možno už zabudnutý hrdinský Vietnam, napríklad Chile, kde sú najväčšie ložiská medenej rudy, hrdinskú Kubu, jediný štát sveta, ktorého občania pochopili, že v nedemokracii to stoji žiť, že im nechýba Las Vegas a podobné vymoženosti slobodného demokratického sveta.

 

Týmto by som mohol ukončiť delenie, ale trochu to rozvediem.

Po zničujúcej Druhej svetovej vojne, nedemokratické socialistické štáty vybudovali svoje  mestá, priemysel, cesty, železnice, poslali do vesmíru prvého človeka, vybudovali prvú atómovú elektráreň. Štúdium, byty, zdravotníctvo, bolo zadarmo.

 

V totalitnej nedemokratickej Líbyi mali všetko, mali viac ako všetko. Zničili ju. Príklad, do akej mieri zločinnosti môže sa vyvinúť demokracia.

 

Irak, to je zločin storočia, vykonaný super demokratickým štátom. K tomu možno priradiť Vietnam a Chile.

Sýria zatiaľ odolala Demokracii sveta.

 

Záver.

Ťažko je definovať pojem demokracia. Mocní tohto sveta demokraciu dokážu zdeformovať, dokonca premeniť na zločin. Vrcholom zneváženia demokracie a pokrytectva je fakt, že voľby vyhrávajú iba boháči.

 

Najnovšie sa nám objavuje definícia liberálnej demokracii a to som už úplne vedľa. To je systém, kde môžeš si dovoliť všetko : kradnúť, zabíjať, pretože človek má ľudské právo na to.

Zakladať si rodinný život, je smiešny a prežitý spoločenský život. Príkladom asi sú Neandertálci, ktorí pravdepodobne žili v smečkách.

 

Je to smutné, ale tento vývoj vedie v tupik, do slepej uličky.

 

Zlomy v histórii ľudstva vždy vykonávali veľké osobnosti, géniovia. Dúfajme, že sa objaví na horizonte taká osobnosť, ktorá vyvedie túto ľudskú spoločnosť zo slepej uličky.

Možno, už taká je.

 

Na záver moja báseň s pred mnohých rokov :

 

DEMOKRACIA

 

Demokracia, omieľané slovo majetných,

prázdne slovo pre chudobných.

Tisíce rokov slovo staré

asi preto tak ošúchané.

Plnú hubu majú ho tí,

čo sú stále prežratí.

Týmto slovom aj parlament hrmí,

hoci vieme,  iba prázdnotou duní.

O

Demokracia tu už nič neznamená,

dnes iba prázdna ozvena.

Je to dobrý príklad devalvácie,

smutný príklad ľudskej arogancie.

O

Obsah toho slova značí,

kradnúť môžeš čo hrdlo ráči.

Recepty nájdeš v televízii ,

plné zločinného poučného hororu ,

osvedčeného západného vzoru.

O

Inštitút demokracie ti dovolí

prežiť zimu v mestskom kanály

demokraticky sa môžeš rozhodnúť

vonku v mraze zamrznúť.

 

 

011/2019

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.