Založ si blog

Panoptikum

 

Na žiadosť prezidenta Ukrajiny  stretnú sa v decembri v Paríži traja prezidenti a kancelárka,  aby posúdili, že na Ukrajine sa od ich posledného stretnutia nič nezmenilo. A podľa mňa ani sa nič nezmení.

Mám návrh na ich zasadací poriadok : Okrúhli stôl za ktorom sedí Merkelová, Makron, Želenský . Pri stene sedí Putin ako pozorovateľ. Hore v lóži sedí americký prezident, mimochodom jedno, ktorý  práve teraz úraduje. Drží v ruke šnúrky na popoťahovanie figúr, ktoré sú dole za okrúhlym stolom.

Kto to trochu sleduje, je mu jasné, že o osude Ukrajiny rozhoduje  Amerika. Tam sa rozhoduje či sa Ukrajina bude naďalej využívať ako základňa proti Rusku.

Všetky ďalšie udalosti sú iba detaily.

*

Pre našinca je Ukrajina vzdialená, akoby pri severnom póle a naša tlač sa tiež veľmi nepreteká v informovaní. Problém môže nastať, až sa to vymkne z rúk vládcov  Ukrajiny a začne binec – v preklade: bi ! nech scípne ! a prenesie sa to aj k nám.

*

Náš Slovanský kmeň, spolu s južnými Slovanmi sa vyvíjal v Rakúsko – Uhorskej ríši tisíc rokov. Patrili sme pod pápežský Rím. To určite ovplyvnilo naše myslenie, našu mentalitu. Východné Slovanské kmene patrili pod pravoslávnu Byzanciu. Boli sme od seba izolovaní. To do určitej mieri platí aj dnes.

Prvé písomné pamiatky sú až od 9. stor. Čo bolo predtým, je nie len  pre mňa záhadou.

Na mape z roku 1000 je vyznačená Rímskonemecká ríša (Rím), Byzantská ríša (Konstantinopol) a Kyjevská Rus (Kyjev).

V roku 882 sa na území starej Rusi zjednotili malé štáty vzniknuté okolo miest Novgorod, Kyjev a pod. Vznikali obchodné záujmy s Byzantskou ríšou, až to vyústilo všeobecnou christianizáciou Kyjevského štátu.

V roku 988 v starej Rusi prijali kresťanstvo. Knieža Vladimír Svätý z Kyjeva sa dal pokrstiť . Ďalej sa to vyvíjalo pod vplyvom Byzantskej architektúry a kultúry.

Prešli stáročia, až sa objavil  názov Ukrajina ako vyjadrenie, že je to na okraji veľkej ruskej  ríše.

Nie je čo dodať.

*

Po vzniku samostatnosti pre tridsiatimi rokmi nastal v zemi ošiaľ. Všetkých päť prezidentov vyjadrili neprekonateľnú túžbu stať sa Európanmi. Aby to bolo nad slnko jasné, museli sa oddeliť od Moskvy za každú cenu. Za zradu vlastnej identity. Za vyhlásenie a vyjadrenie nepriateľstva voči Rusom. Vlastnému kmeňu.

Tragédia je v tom, že ich nenávisť, ktorú neustále stupňujú, je neodôvodnená a znásilňovanie histórie  trápne.

 

12/2019

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.