Založ si blog

Tretí pokus

Tri pokusy

 

Prvý pokus

Francúzi majú porekadlo : Cherchée la fam  – za všetkým hľadaj ženu

A stalo sa, že nepokojné Parížanky  jedného  dňa vybrali sa na Versaille trochu zaprotestovať. A tak začala Veľká francúzska revolúcia.

K tomu sa priplietol neznámy Korzičan, trochu si zastrieľal kanónmi do nepokojného davu a prešiel deň, prešiel druhý a z Korzičana stáva sa geniálny vojvodca Bonaparte, vlastne cisár Napoleon. Francúzi si ho cenia, postavili mu mauzóleum, pritom  nie veľmi sa pritom spomína, že takmer vykynožil národ.

Nuž a tento Velikán mohol urobiť z Francúzska veľmoc. Keby.

Keby budoval svoj štát a neliezol za hranice.

Podmanil si Európu, ale to mu nestačilo. Pobral sa na východ. Celkom ich bolo vraj šesťstodesaťtisíc a nie len Francúzov , 20 000 tisíc Prušiakov, 30 000 tisíc Rakúšanov a čo je zaujímavé 100 000 tisíc Poliakov.

V kočiari driemkajúci Kutuzov mal proti nemu iba dvestotisíc Rusov. Nuž ustupoval. Až po Borodino. Tam sa už vzopreli jeho dôstojníci a začal boj. Krutý boj proti mnohonásobnej presile. Kutuzov ustúpil. Zachránil armádu. Písal sa rok 1812.

Víťazný, možno aj namyslený Napoleon čakal v Kremli na cára Alexandra I, ale ten nemal na neho čas. Práve sa bavil v Petrohrade s dvornými dámami.

Možno už menej namyslený Napoleon z Ruska zutekal.

Nevyšlo mu to.

*

 

Druhý pokus

Tiež začína vo Versaille, kde sa spískali proti Nemecku po prehratej Prvej svetovej vojne, veľmi kruté povojnové reparácie. Bola to príčina všeobecnej nespokojnosti. Medzi nespokojencami vynikal svojím rečníckym talentom Rakúšan Chilfengrúber , alias Hitler.  Tento muž   dostal sa do zorného uhla tých západných štruktúr, ktorý rozhodujú o všetkom a majú svoj  skrytý cieľ. Padlo rozhodnutie.  Hitler bude dobrý proti Rusku. A začalo to. Vtedajšie Nemecko s obrovskou infláciou a rozbitým hospodárstvom nebolo schopné ani náhodou, vytvoriť armádu, jej ošatenie, vyzbrojenie.  Ale stalo sa. Za britské a francúzske  peniaze. A nie len to. Všetky Hitlerove expanzné kroky v Európe boli dopredu úspešné. O to sa postarali Paríž a Londýn.

Až po napadnutie Sovietskeho zväzu, teda Ruska.

A znovu tu bolo Borodino. Nemecký generál predniesol plamennú reč o Moskve, ale asi predčasne. Moskva nebola, bolo len podmoskovie. A namyslený Hitler utekal.

Nevyšlo im to.

 

A je tu tretí pokus.

Obranná aliancia. Aký vznešený humánny, občas humanitárny názov vojenskej organizácie bombardujúce civilné obyvateľstvo a civilné objekty  v Srbsku.

Túto alianciu riadi Amerika. A úspešne. Majú Gruzínsko, Ukrajinu, Poľsko, Rumunsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Česko, Slovensko.

Pôjdeme do boja proti agresorovi pod vedením demokratickej Ameriky, ktorá má užitočné skúsenosti s bojov v Kórey, Vietnamu, Iraku. K všeobecnému šťastiu a spokojnosti nám chýbajú len tie malé rakety o ktorých je teraz reč.

Je neuveriteľné s akou húževnatou tuposťou Západ usiluje o zničenie Ruska.

Ale Borodino už nebude.

 

Nebudem veštec, ale chce sa mi napísať záver ako v prvých dvoch pokusoch :

Nevyjde nám to.

 

09/2019

 

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.