Založ si blog

Balans

Balans

 

Človek prekonáva v živote mnoho prekážok. Ťažkostí v zamestnaní, v rodine. Nakoniec ich prekoná, aj zabudne. Najťažší boj je však so sebou , so svojou pohodlnosťou, lenivosťou a ten trvá po celý život.

Načo sa plachočiť, keď tak príjemne je sedieť v pohodlnom kresle a sledovať obrázky na monitore  a pritom s jednou rukou dávať si do úst, vlastne ani neviem čo a prečo.

Takto vzniká nerovnováha v príjme kalórií, rastie bruško, cukrovka, upchaté cievy a radšej nebudem pokračovať.  Za tým už je len koniec.

 

To je o človeku, ale ten, ako jedinec tvorí v danej prírode a spoločnosti hlavnú úlohu. Aký obraz vytvára on, taká je spoločnosť.

A spoločnosť je  tiež v nerovnováhe.  Prijíma viac ako potrebuje. Ako spotrebuje v tej našej časti zemegule.

V inej časti zemegule je tiež nerovnováha. Nerovnováha z nedostatku.

Zdá sa, že takto funguje život na tejto našej planéte a o vytvorenie rovnováhy sa možno iba kdesi nezáväzne diskutuje.

 

Hromadíme potraviny, predmety, autá, plasty do takej miery, že už to začína byť hrozivé. Zatiaľ, ale pre našu a svetovú spoločnosť, je  dôležitejšie koho budeme voliť na najbližšie štyri roky. A potom novu. A potom znovu. A primitívne kortešačky, podvody, vyhodené peniaze na bilbordy a tak pekne dookola.

Skrátka nieto času ani sily riešiť problémy.

 

Hromadíme zbrane.

A tu už strácam humor.

 

Po nekonečných vojnách celej histórie ľudstva, nakoniec človek ako tvor rozumný, vytvoril si organizáciu menom OSN, aby už konečne neboli vojny.

Stala sa z nej trápna spoločnosť s množstvom zbytočných úradníkov.

 

Naozaj nemožno pochopiť spoločenstvo národov, ktoré by si mohli  povedať : dosť bolo vojen, dosť bolo zabíjania. Zrušme armády, stačí polícia.

Čo sú to za ľudia ?  Je to až také nemožné ?

 

Zatiaľ sa mi nepodarilo zachytiť ani minimálny optimistický pohľad na budúcnosť.

Človek je nepoučiteľný a zdá sa, že s tým sa nedá nič robiť.

 

Budeme pokračovať v balansovaní,  až do samého konca. Bodka.

 

07/2019

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.