Založ si blog

Vietor zo severu

Poliaci oznamujú, že idú zbrojiť. Nie obyčajne, ale prudko. Nuž, čo si o tom máme myslieť? Je to záchrana Európy, alebo skaza ? Raz už zachraňovali Európu, ale bolo to dávno. To sa ešte pušný prach sypal do laufu a až potom železná guľa. Zachraňovali Viedeň pred Turkami. Z kopca nad mestom kanónmi rozprášili obrovskú armádu veľkovezíra, ktorému  potom za ten neúspech sultán odobral hlavu.  Viedeň bola beznádejne obliehaná moslimami. Zasiahli Poliaci. Vytiahli kanóny na kopec, nasýpali pušný prah, naládovali gule a kráľ Jan III Sobieski zavelil : na nich, na tie neveriace duše. Vedľa stál detvanec a pridupľoval:  morho, radšej nebyť, ako byť otrokom.  Stalo sa to roku  Pána 1683. Európa bola zachránená, ale ako vidno dnes,  nie na dlho. Slovanský kmeň Poliakov, je severne od nás. Keby nie pohorie Karpát, tak sme Poliaci, alebo nie ? Vyše tristo rokov Poliaci vyberali dane z trinástich spišských miest,  preto je spišština  podobná poľštine. Americký spisovateľ H. Miller sa vyjadril, že má rád Poľštinu, lebo je mäkká. Mal kamaráta Poliaka. Aj ja som mal kamaráta Mariana, ktorý mi raz povedal, že : kto dže še vyľongne, tam ho čongne.   Kto kde sa narodí, tam ho to tiahne. Bol som v spoločnosti Poliakov, kde sa spievalo, oslavovalo. Aj som spieval pekné slovenské ľudovky. Pýtal som sa ich ako sa im páči slovenčina : odpovedali, že je šmišna  – je smiešna. To ma prekvapilo, ale mne sa naopak smiešna zdá poľština, takže sme kvit. U nás kolujú vtipy : – kaktus pochodový, to je jež –  podprsenka je šprajc podporovy kozactva povadlego –  povel čelom vzad je – dze sce stali rypakami, obracce še dupakami,a to hned –  vodovodný ventil je – čurak zamuronaný –  homosexual je labužník perdelovy –  a ešte : stoji našinec na námestí v Krakove a obzerá sa. Pristúpi k nemu Poliak a pýta sa : pan šuka ubytovanie ? ále nie,  zameškal som šukanie –  Majú Poliaci vtipy na nás, keď sa im zdá slovenčina smiešna ? Raz v Zakopanom rozprával som sa  s Poľkou zo severu. Po chvíľke mi so zlosťou hovorí, prečo s ňou hovorím po rusky. Horko ťažko som ju presvedčoval, že za kopcom je Slovensko a ja hovorím po slovensky. Nuž tak. Začal som s vážnou témou a napadli ma akurát vtipy. Zbrojenie je dobrá vec. Zvyšuje zamestnanosť v domácich zbrojovkách, menej dobrá, ak zvyšuje v amerických. O čo sa usilujú Poliaci. Menej dobrá, ak je namierená proti Rusku, čo je evidentné. Píše sa, že to bude najsilnejšia armáda jednotnej Európy. Môžeme pokojne spať. Zachránia nás po druhy krát aj keď to nebude z kopca nad Viedňou a nebude to guľami a pušným prachom, ale s americkým zázračnými zbraňami. Kde sa berie ta nenávisť a hlúposť. Boli oslobodení od  vyhladenia nemeckými fašistami, ale pre nich je to málo. Idú hlavou proti múru a zjednotená demokratická Európa urputne bojujúca o mier, ich podporuje. Ešte je tu iskierka nádeje, že nasledujúca vláda dostane rozum. Inak je s nimi koniec. A koniec je aj s Európou, ak sa nevymenia politici s kapustnou hlavou za hlavu s rozumom.

Svet je na ruby. Poliaci navrhujú rozobrať tisíc kilometrový plynovod Nord II, hoci ich do toho nič. Objednali si ho predsa Nemci. Samozrejme, že náklady budú platiť oni. Akože ináč. Poliaci chcú zaplatiť aj zriadenie americkej základne. Tomu sa hovorí westernová láska až po hrob. Slušné slovo na to nie je.

Svet je na ruby. Kto sleduje udalosti v Ukrajine od ich osamostatnenia a samozrejme od roku 2014, musí uznať za nevyhnutný terajší postup Ruska. Kto nesledoval vývoj, mal by mlčať. Nemlčia iba typy s duševnou poruchou. Pravda ich nezaujíma. V Ukrajine žijú iba Rusi a Rusini a potom Haličania, čo sú vlastne Poliaci. Časť obyvateľstva používa dialekt,  násilne zavedený ako úradný. Moc prevzali Haličania za priameho riadenia Ameriky. Po prevrate  ihneď sa ozývali hlasy, že na východe sú menejcenní a zbytoční občania. Baníci sa naľakali a organizovali odpor. Nacistickú vládu v Kyjeve ani nenapadlo, aby začali vyjednávať. A to trvá dodnes.  Kto podporuje dnešnú fašistickú vládu v Kyjeve, je fašista. Pre Ruskú federáciu je povinnosťou vyčistiť túto nešťastnú krajinu od fašistov pre zdravý vývoj v Európe.

30.08.2022

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.