Založ si blog

Uzol

Uzol

 

Poznáme legendu o veľkom vojvodcovi a uzle. Bol to  mladý dvadsaťročný Alexander Veľký  Macedónsky. Netrápil sa s rozuzľovaním. Rozťal ho. Vyriešil neriešiteľný  problém.

Darilo sa to aj iným vojvodcom ?

Z rakúskeho fajtra stal sa veľký vojvodca. Za frenetického podporovania nemecky hovoriaceho obyvateľstva, ale aj armády, hladko dobil Európu. Nepremožiteľnú armádu Poľska, ako sa vtedy o nej vyjadrovali poľskí dôstojníci, frajter zničil za niekoľko dni. Potom začínal mať smolu. Nevídané úspechy začali sa mu zauzľovať. Prvý uzol Stalingrad, druhý Kursk. A bolo to. Na vyriešenie potreboval Macedonca. Nebol po ruke.

Aj Napoleonovi vznikol uzol v horiacej Moskve. Zutekal a nerozťal.

 

Celá história je samý uzol. Žiaľ Macedonec bol len jeden.

 

Dnes sa to zauzľuje v blízkosti našich hraníc, kde fašouni z Kyjeva hrozia vojnou proti Dombasu. Dnešný prezident klame ako aj predošlý očividne klamal o situácii v štáte. To si v mojej hlave neviem pripustiť. V tak vysokej funkcii znížiť sa na úroveň úbožiaka    z ulice. Smutné na tom je, že obyvatelia klamú  samých seba. Spoliehajú sa na Európu a na Ameriku. Vždy platilo. Človeče pomôž si sám. Ak si nepomôžeš, ani pánboh ti nepomôže. Ukrajinci premrhali svoju energiu v čase pôsobenia lacno získanej samostatnosti na boj s veternými mlynmi. Márnosť nad márnosť, jedna hlúposť za druhou. Dookola. Svoj komplex menejcennosti voči Západu chceli riešiť umelým, vymysleným historickým výnimočným pôvodom. Oni už nie sú vraj Slovania, Sú Ukri. Smiešne a trápne. Žiaľ týmto komplexom menejcennosti trpia všetky slovanské kmene. Z tejto trápnosti nás môže dostať  najväčší kmeň slovanský, Rusi.

 

Uzol je uzol. Veľký či malý. Nie ako to zdôrazňovala  pani učiteľka :  Detičky,  koľkokrát som vám povedala, že polovice sú rovnaké a vždy väčšia polovica to z vás nevie.

 

Takže pre mňa je dnes veľkým uzlom vojny chtivá Amerika. Je nekontrolovateľná, rozmaznaná svojou mocou a bohatstvom,  nepredvídateľná a namyslená. Je to hrozba tejto Zeme.

A táto Veľká zem ovláda dolármi náš svet. Dolármi, ktoré už ani netlačí na papier. Šetrí lesy,  čo je ekologické a chváli hodné.  Stláča len klávesy  na kompjútery.  Miliarda sem, miliarda  tam, žiadny problém.  Je samozrejmé, že ten takzvaný nenormálne vysoký  štátny dlh u súkromnej federálnej banky nikdy nemienia splatiť. Opovážil by sa nejaký bankár, trebárs  Rottchild,  pýtať dlžobu  od najsilnejšej armády sveta ? Smiešne.

 

Dokedy to  môže takto fungovať ?

 

Voľby 2020 ukázali, že tam nie je ani demokracia, ani sloboda slova. Ľutujem Američana, ktorý sa s nerozvážnosti dá zvoliť za prezidenta. Riskuje, že ho odstrelia, znevážia, odvolajú. Mal by byť slobodný, pretože utrpí jeho rodina. Kenedy a jeho bratia.

 

Národ je rozdelený a ozbrojený. Kto ten uzol pretne ?

 

Aj v súkromnom živote nás môžu  uzly potrápiť. Trebárs zaseknutý uzol na topánke. Ťažší problém je riešiť zauzlenie života v puberte, pri voľbe partnera na celý život a podobne. A nakoniec sám život je jeden uzol.

Riešime ho viac menej úspešne, alebo aj nie.

 

 

Všeobecne vo vede máme pokroky.

Pod zemou vo Švajčiarsku sme vybudovali obrovské fyzikálne laboratórium, kde objavujeme, že nie sú len elektróny, ale aj bozóny a iné óny. Zisťujeme, že mikrosvet má iné zákony ako makrosvet, ale nad zemou nás ohrozujú víry s ktorými si nevieme rady.

Trápi nás nádcha, chrípka a kadejaký vírus, ktorý je schopný decimovať ľudstvo. O vesmíre už vieme viac ako o nádche.

Kto ten uzol pretne ?

 

Január 2021

 

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.