Založ si blog

Ideálny svet

Ideálny svet

 

Človek, len čo vyšiel z jaskyne, musel bojovať o svoju existenciu. S prírodou a sokmi. Má to v génoch. Nezáleží či sa rodí dobrý, alebo zlý. Nosí v sebe zlobu a dobro. Zdá sa, že nie v rovnováhe.  Dejiny to dokazujú. Sú plné vojen. Ale nielen to.

 

V stredoveku človek upaľoval nevinné ženy, lebo boli bosorky. Dokonca v jednom prípade nevinné deti asistovali ako svedkovia. Akýsi zdroj udáva,  že ich bolo jedenásť tisíc. V novoveku sa upaľovanie zdokonalilo. Už nie tisíce, ale milióny. Robil to  človek. Doma mal milovanú manželku a detičky. Taký obyčajný človek. Obyčajný fašizmus. Šíri sa aj dnes.

 

Do vojny sa človek  hrnie s nadšením, niekedy za peniaze, ale vždy ide zabíjať. Občas sa to aj posvätí. Čo si asi myslia tí, čo tak vrele odporúčajú zabíjať ?

Človek je ale nevyspytateľný a záhadný. Dá sa zmanipulovať. Keď mu to dôjde, je už  neskoro.

Začiatok prvej svetovej vojny  Viedenčania vítali s ováciami.  Jeho jasnosť, mocnár Ferenc Jóžka to podpísal, lebo bolo to pred obedom a mal hlad. Zbavil sa neodbytných generálov, ktorí mu tvrdili, že to bude trvať tri mesiace.

Druhá svetová vojna  mala  trvať až šesť mesiacov.

Aké je to prosté, tak jednoduché. Dnešnej hamburgerovej surfovacej  generácii to nič nehovorí. Bude vojna , nebude, čo tam potom.

Bojuje sa v Afganistane, v Iraku, v Ukrajine , v Afrike.    No a ?

 

Takže je tu otázka ? Dá sa s takým človekom vybudovať ideálny svet ?

 

Boli takí, ale im to nevyšlo.

Mohr, Fourier, Owen a ďalší , ale aj Marx a Lenin. Podstata ich snahy bolo vytvoriť lepší a spravodlivejší svet… utopickí socialisti.

Ale s takým človekom ?

Áno, s takým človekom dá sa budovať len tržné hospodárstvo, kde si každý trhne koľko môže pre seba. Človek, ktorý má v sebe dobro, je stratený.

 

Nakoniec na obzore sa objavil akýsi Fukušima, ktorý vedecky zdôvodnil, že dnešný systém divokého trhu je konečný, ale v zapätí  to odvolal. Svitlo mu.

Vývoj predsa nemožno zastaviť.

 

Svet musí dospieť k plánovanej výrobe a nie k výrobe na sklad, na preplnené regále na nepredajný tovar, len k vôli zisku. Inak to zemeguľa neprežije. Nepoužijem termín socializmus, lebo mnohí by dostali kŕče.

Možno to bude o sto rokov, ale bude. Ak dovtedy nepadne na Zem asteroid.

 

01/2020

 

 

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

NR SR / Parlament /

Poslanci začali ďalší týždeň schôdze, odhlasovať majú viacero návrhov

07.05.2024 09:33

Popoludní majú poslanci na programe tri návrhy z dielne ministerstva zdravotníctva.

poľsko, odpočúvanie, Kaczynski

V dejisku výjazdného rokovania poľskej vlády sa našlo odpočúvacie zariadenie

07.05.2024 09:21

Na jeho slávnostnom otvorení sa má okrem poľského premiéra Tuska zúčastniť aj predsedníčka eurokomisie Leyenová.

polícia, vyhrážky, univerzita komenského

Na školách vo viacerých krajoch nahlásili bomby, policajti to preverujú

07.05.2024 08:06, aktualizované: 08:34

Oznámenia o údajnom uložení výbušnín preverujú vo viacerých školách v okresoch Malacky, Senec a Pezinok.

Základná škola Podsadek, Stará Ľubovňa, Rómovia

Ministerstvo školstva chce z plánu obnovy zaplatiť výchovnú šou. Odborník nápad kritizuje

07.05.2024 07:00

Rómska komunita je zámerom pobúrená, rezort však nápad obhajuje