Založ si blog

Neznáma kultúra

Neznáma  kultúra .

 

Pracoval som v moslimskej krajine. Preto ma zaujal rozbor islamu od dánskeho psychológa Nicolaia Semmelsa, ktorý vo svojej knihe Svätý hnev podáva výpoveď, čo je moslimská kultúra a ako by mali k nej pristupovať na Západe.

 

Uvediem doslova jeho text, ktorým sa prihovára k nám, stredo a východoeurópanom :

Keď sa pozerám do  svojej vlastnej  kryštálovej  gule, myslím si, že záchrana Európy tento krát nepríde primárne od nás, ale od vás. Znie to hodne dramaticky, ale ako všetko ostatné je to hlavne psychológia . Keď sa pozerám  na demografické zloženie  obyvateľstva, je mi to jasné: rozpor  medzi otvorenejším a čiernobielym myslením je ešte len  na samom začiatku.

Uvediem jeho tri odkazy :

Za prvé dúfam, že  východná  Európa sa poučí z odstrašujúceho príkladu západnej Európy a nezopakuje našu  historickú  katastrofálnu chybu, ktorá už stála toľko krvi, potu a slz.

Za druhé by ste mali naozaj  dúfať, že západná časť kontinentu to prežije. Pretože pokiaľ  neprežijeme, budete musieť niekedy za päťdesiat rokov t vynaložiť ohromné prostriedky k ochrane svojich hraníc, a to so  slabšou ekonomikou, pretože oslabne vzájomný obchod.

To ma vedie k tretej  rade: Keď vám ponúknu prácu v „uniforme“ napríklad Nemci alebo Francúzi, tak dúfam, že ju  vezmete.  Keď sa objaví taká ponuka práce, je to preto, že je  nutná – ako som hovoril, týka sa to tiež  stability vašej vlastnej  situácie.

Vyššie uvedené texty  sú to vývody a závery odborníka psychológa,  pre budúcnosť východnej Európy a jej politikov.

Poznámka:  V čom sa odlišuje filozofia viery moslimskej od našej ?

  • Jeden zo  psychologických rysov je dominancia. Moslimovia majú svojim náboženstvom uloženú povinnosť ovládať a dobývať . Čiastočne preto, že žijú v extrémne dualistickom svetonázore.
  • Moslimovia sú lepší než nemoslimovia . Nemoslimovia sa označujú ako káfir a káfirom sa nedá veriť. Sú predurčený horieť v pekle, môžu byť zotročený a sexuálne zneužívaní, majú biť zabití, atď. A funguje to ako v armáde. Nepriateľa neľutujte.
  • Hnev v západnej kultúre je prejavom slabosti u nich je prejavom sily. Majú aj „ dni svätého hnevu “. Poskakujú, strieľajú do vzduchu a kričia.
  • Muži majú viac práv ako ženy.
  • Ďalším psychologickým rysom je to, čomu západní psychológia  hovorí  sebavedomie. Pokiaľ  sa dokážete vyrovnať  s kritikou pokojne , a dokonca vyjadriť  vďačnosť v prípade, že ten, kto vás kritizuje, má pravdu, vnímame to ako silné sebavedomie.  Pokiaľ  sa rozzúrite a útočíte, je to pre nás slabé sebavedomie. Medzi moslimami je to obvykle naopak. Výsledkom sú krehké, sklenené ega a tela naplnené  adrenalínom. Keď  v Dánsku vyšli  karikatúry Mohameda, zástupy moslimov  v rôznych zemiach sveta kričali  vyhrážky a zapaľovali  vlajky, čo malo dokázať, že islam je mierumilovný – to je asi najzrozumiteľnejší  príklad.
  • Psychologický rozdiel je aj v tom, čomu v psychológii hovoríme locus of control, miesto výkonu kontroly. Na západe sme  vychovávaní v tom, že svoj život kontrolujeme sami. To znamená, že sami sebe považujeme za zodpovedných za to, ako náš život bude vyzerať. Jeho výsledok záleží na tom, akoo  sa rozhodujeme, reagujeme atd.

Zistil som, že moslimovia  majú primárne  vonkajší „locus of control“. To je prirodzené v kultúre, kde je osobnej slobody málo a kde sa nedá moc odlíšiť od spoločenských noriem. Všetko je „ins’hallah“ (vôľe Alláhova),  alebo o tom rozhoduje mužský člen rodiny alebo imám. Veci sa dejú z vonkajších dôvodov.

To je tiež  dôvod, prečo  je v islamskom svete  tak rozšírená mentalita „obetí“.  Za všetko môže niekto iný,  čo je veľmi špatný základ pre  riešenie  problémov a pohyb vpred.

  • Štvrtým psychologickým faktorom je otvorenost ostatním. V západnom svete definujeme otvorenosť a toleranciu ako dobrú. Snažíme sa byť otvorení ostatným, aj  keď  majú iné názory, včítane tých politických a náboženských.  Medzi moslimami je považované za dobré býť  uzavretý a netolerantný.  Obvykle sa vydávajú a ženia len medzi sebou a deti – zvlášť  dievky – žijú v neustálej  hrozbe  násilia  (a naviac), pokiaľ  by sa veľmi  „pozápadnili“.

Nieje  ťažké si predstaviť,  čo sa stane, keď  sa  dve civilizácie s takto odlišnými psychologickými vzorcami  stretnú . Otvorená a tolerantná  spoločnosť sa otvorí e a toleruje tu zatvorenú  a netolerantnú,  čo  viedlo k všadeprítomnej  islamizácii  západoeurópskych spoločností: oddelené návštevné  hodiny v bazénoch podľa  pohlavia, halal jedlo ve škôlkach, školách a nemocniciach,  v centre miest vznikajú  dominantné  islámske  budovy atd.

  • Tieto psychologické rysy, včítane nábožensky založenej  démonizácii   neveriacich  a vyzvaniu       k dominancii, ublížovaniu  a zabíjaniu  – sú  dôvody, prečo  toľko  moslimov skončí ako násilní zločinci nebezpeční spoločnosti. A skutočnosť, že naša vlastná  kultúra je tak neagresívna, odpúšťajúca  a  tolerantná, vedie  ju  k vlastnej  záhube.

 

Čo by ste ( to ako Nicolai Semmels )  doporučoval iným ?

Záleží na tom, čo chcete.  Keď chcete  žiť v mieru a záleží  vám na vlastnej  kultúre, odporúčal   by som  vám nevolať  do svojej  zemi  moslimov.  Pokiaľ  chcete hrať  hazardnú  hru s bezpečnosťou  budúcich generácii   v mene  vyšších princípov, ako sú smernice EU alebo konvencie OSN, môžete urobiť inú voľbu.

 

011/2019

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.