Založ si blog

Populácia

Populácia

 

Ako súvisí počet detí so životnou úrovňou ?

 

Za čias mojich starých rodičov, do začiatku prvej svetovej vojny, za čias Rakúsko – uhorskej monarchie, bolo akosi normálne mať desať detí. Moji rodičia patrili do desať člennej rodiny. Robotníckej rodiny. Neviem ako to bolo v roľníckej rodine, kde boli problémy s dedičstvom.

Dosť na tom, podľa  dnešného pohľadu musela byť životná úroveň za Monarchie vysoká. Toľko deti vychovávať, vie si to dnes niekto predstaviť ? Bez detských prídavkov ?

Musel v tom byť asi nejaký fígeľ, alebo nie ? Skutočnosť je taká, že vtedajší rodičia,   nemali obavu o budúcnosť a žili relatívne pokojne. Podľa dnešného pohľadu veľmi skromne. Do prvej svetovej vojny.

 

Narodil som sa (1934) počas svetovej krízy. Zrejme rodičia na to nebrali ohľad, ale s ďalším mojim bratom si počkali. Mnohodetné rodiny ukončili svoju éru.

Po druhej svetovej vojne život pomaly  začal sa zlepšovať, ale nie až tak, aby to bolo na desať deti.

Hlavnou príčinou je to, že človek, občan, mladý rodič, začal mať vyššie nároky na svoj život : byt, stále zamestnanie a relatívny pokoj a bezpečnosť v občianskom živote.

Na dosiahnutie tohto cieľa potrebuje vyvinúť veľké osobné úsilie. A to nedokáže každý. Niekto preto, že mu to nie je z hora dané, iný preto, že je lenivý, mal som napísať jemnejšie slovo , pohodlný.

Potom v živote, v zamestnaní, dnes je také tempo, také stresy, že to nepraje rodine na výchovu viac detí.

Ako sa správajú bohatí so služobníctvom  v dome nie je zaujímavé, pretože neovplyvňujú demografiu.

 

Tou podstatnou, najpodstatnejšou vecou je prístup ženy, matky k deťom. Ich prirodzená láska k svojim potomkom. Láska ktorá prekoná životné ťažkosti, láska mamky, mamičky, ktorá  nevie  a ani nechce vedieť čo je to demografia.

 

Žiaľ nie vždy je to tak.  Musím spomenúť osobnú skúsenosť. Počul som mladú ženu ako odpovedá na otázku, žeby bolo dobre, aby mala ešte druhé dieťa. Odpoveď ma zamrazila.

Prudko a zlostne odpovedala :  áno ? A kto ho vynosí ?

Majú dom, auto a ona celkom pohodlný život.

 

Nie je nutný komentár.

 

 

01/2020

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.