Založ si blog

Sused

Sused

 

Ak sa povie sused, nečakaj nič dobrého. Alebo je to inak?

Keď prišla reč o susedoch, kamarát menil farbu a priam zúrivo : nikdy nestavaj dvojdom. Cez okno ma sleduje, čo robím na záhrade.

No to musí byť hrozné, myslím si.

Sused lekár predal byt a presťahoval sa do rodinného domu, pretože pred jeho garážou  často parkoval sused a on si musel volať taxi. Mal sa pobiť ?

Syn sa s rodinou nasťahoval na dedinu. Susedka z toho skoro dostala  infarkt. Neustále im  robila prieky, až to došlo k starostovi. Po niekoľkých rokoch sa toho vzdal a odsťahoval sa.

A takto a podobne to bolo na dedinách v celej histórii.

Možno sú aj dobré vzťahy. Treba si ich vážiť a udržiavať.

*

 

Do krčmy vstúpi muž a hovorí : Jano ! Ty tu sedíš a sused je s tvojou ženou v posteli. Janovi sa naježia vlasy, vyskočí, vybehne. Za chvíľu sa vráti a hovorí : čo blbneš, veď to nie je sused, toho vôbec nepoznám.

To je lepší prípad susedských vzťahov.

*

Ťažšie prípady bývajú so susedmi okolo našich hraníc. Tam sa spory riešia armádami podľa toho, kto koľko ma divízii, ako svojho času povedal súdruh Stalin.

Keďže sme slabší, musíme čušať. Zobrali nám kus Oravy s desiatkami dedín, zobrali nám Podkarpadskú Rus, premenovali na  Zakarpadskú Ukrajinu.

A život beží, ako keby sa nechumelilo.

 

Dnes máme so susedmi ustálené vzťahy, až na Ukrajinu, kde to vrie.

Problém je v tom, že oni chcú k nám do Európy, ale cez Ameriku. A to je zdá sa trochu komplikované.

Zobrali si do hlavy, že k nám sa dostanú najskôr, ak budú   nenávidieť  Rusov a  Rusko.  Možno sa im to  podarí, pretože my Európania na čele s Amerikou to vrele podporujeme.

Usilovne spolupracujeme tak,  že rozširujeme lož, zamlčujeme pravdu a súhlasíme s prekrucovaním histórie Ukrajiny.

Je to samostatná demokratická krajina a preto sa nemáme  do ich vývoja miešať. Lenže mi sa miešame. Aj náš  minister zahraničia prekrucuje fakty.

 

Teraz je vo svete situácia tak napätá, že to môže vybuchnúť hocikedy a hocikde. Aj na  Ukrajine. U nášho suseda.

 

Z doterajších výrokov zahraničných politikov a vojakov zaznieva už desaťročia názor, že je to zem, kde treba udržiavať ohnisko, že je to zem novej agresie Európy a Ameriky proti Rusku.

Drang nach Osten. Lebens raum.

 

A my v tom ohni zhoríme.

 

07/2019

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.