Založ si blog

Mani, mani, mani  III

 

Keď v devätnástom storočí remeselníci nestačili zásobovať zvýšený dopyt, chytili sa toho podnikavci s jasným cieľom : na tom by sa dalo niečo trhnúť.

A vzniklo tržné hospodárstvo.

Na tom by nebolo nič zlé, keby sa to robilo s ušľachtilým cieľom zabezpečiť občana tovarom. Kdeže ? Prvoradým cieľom je zisk a potom znovu zisk. Tovar o ktorý by bol záujem, ale nie je ziskový, nebudem vyrábať. Nie som predsa Matka Tereza.

Títo podnikavci, ktorým teraz hovoríme kapitalisti sa vyznačovali neobyčajnou chamtivosťou a tvrdosťou. Peniaze a potom viac peňazí a viac peňazí. Jeden palác a potom ďalší. Bolo to tak na začiatkoch kapitalizmu a čuduj sa svete, prešlo vyše sto rokov a je to aj teraz. Kapitalisti sa nezhumanizovali. Ani o milimeter.

 

Začalo to v Anglicku a bolo to obzvlášť kruté. V bani vraj  zamestnávali malé deti na udržiavanie lampášov.

O ťažkom živote tých čias nám zanechal pôsobivé romány Charles Dickens. Sám to prežil.

Písal, lebo sa v ňom pohlo svedomie.

A bol ešte jeden muž v ktorom sa pohlo svedomie, akýsi Karol Marx. Pri jeho mene sa búria meštiaci celého sveta. Boháčom ani tak neprekáža, oni majú moc. Majú moc peňazí.

A peniaze riadia politiku a politikov a armádu a zbrojenie a…vojny.

Bola jedna krajina, ktorej sa to podarilo zastaviť. Žiaľ skrachovala. Dnes nie je síl to zvrátiť.

 

V Európe je invázia bežencov z Afriky. Sú medzi nimi zúfalci ako aj príživníci. Aby sa tu dostali musia zaplatiť prevádzateľom ťažké, možno posledné peniaze. Myslíte, že majú starosť o osud tých nešťastných ľudí, kdeže. Je to výnosný biznis. Je to zrkadlo kapitalizmu. Bezohľadnosť.

A bohatá bývalá koloniálna Európa to nevie riešiť. Vie iba diskutovať. Nevie to riešiť, pretože chýba jeden jediný politik, ktorý by mal vlastnosť chlapa. Takého teraz v Európe nieto.

 

Takže mani, mani, mani.

 

To čo sa deje v špičkovom športe s peniazmi, už nepatrí do civilizovanej  spoločnosti a čiastočne to platí aj vo filmovom priemysle. Šport už nie je pre radosť.

 

Ale ako sa hovorí, peniaze nie sú všetko.

 

V Anglicku onoho času sa stala vlaková lúpež storočia. Bol o tom aj film. Postupne všetkých pochytali až na jedného. Ten s manželkou sa dostal na niektorý ten vysnívaný rajský ostrov. Mohli si tam žiť až do smrti.

Až jedného dňa manželka povedala mám toho dosť. Chcem sa vrátiť do toho začmudeného Londýna. I stalo sa. Odsedel si päť rokov a žili šťastní až do smrti, ako sa píše v rozprávke.

 

Je to skutočný príbeh o tom, že peniaze nie sú všetko.

 

.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.