Založ si blog

Nadradenosť

Nadradenosť.

 

Téma dobrá  na to, aby som sa do toho zamotal.

V základnej škole, teda v Meštianke bol Fero jednotkár, výnimočne nadaný. Mali sme aj druhého jednotkára, ten bol bifloš. Fero bol zaslúžene nad nami nadradený, ten druhý nie. Každý ho rešpektoval. Fero to nedával najavo. Myslím, že to ani neevidoval. Bol nadradený svojim umom, intelektom,  my sme pritom neboli  podriadení .

Nadradenosť v občianskom živote je prirodzená, pokiaľ sa nadradený prirodzene chová a nesnaží sa z toho ťažiť.

Nadradenosť jednotlivých národov začína byť problematická.

Národ to je suma jednotlivcov viac menej nadaných. Ak je tých nadaných väčšina, môže byť národ nadradený nad ostatnými. To je dobrá otázka.

Boli Rimania a ich otroci. Nadradenosť ako hrom. Spartakovi sa to nepozdávalo, aj keby zvíťazil  so svojou kompániou, tak sloboda  na prežitie nestačí.

Rimanov zdolali Barbari zo severu. Úloha sa vymenila.

Takto by sme mohli pokračovať až do dnešných dní. Vždy boli nadradení a tí ostatní.

Hovoríme o nadradenosti človeka nad človekom, pretože jeden na to má, druhý nie, ale vníma sa to ako prirodzený vývoj  a pokiaľ sa to nezneužíva, tak je to v poriadku.

Rovnosť pred zákonom a pod. to je iná kategória filozofie.  Nechcem o tom diskutovať.

 

Až zrazu jedného dňa sa objavil  übermenš. To už nie je prirodzená nadradenosť, to už je biologická  zmena človeka. U neho sa menia mozgové bunky. Stáva sa z neho inteligentné zviera. A tak sa aj chová. Vymyslí plynové sprchy, spaľovanie, ale celkove  sa chová slušne. Doma má milovanú rodinku, detičky.

 

Ešteže Einsenhover dal príkaz na ofotenie týchto zverstiev, inak by to zatajili.

Prepisovať dejiny dnes  sa už povoľuje.

 

Spišskí Nemci sú tu už niekoľko storočí. Nebolo o nich počuť, až sa objavil Fürer. Zmenili svoje správanie zo dňa na deň. Naraz zistili, že žijú s podradnou rasou a dokonca, že ju treba vysťahovať. Napísali mu o tom žiadosť.

 

Vzniká  otázka načo to stále spomínať, veď to bolo dávno. Zabudnime na to. No nie?.

 

Áno bolo to dávno, a je to  znovu na Ukrajine. Fašizmus a nacizmus v plnej nahote. Upálenie ľudí za živa bez možnosti sa brániť, denné odstreľovanie  vlastného  obyvateľstva, vraždenie novinárov, oslava Banderu, falšovanie dejín, atď. a pod.

Veliteľ dobrovoľnej armády verejne hrozí novému prezidentovi, že ho povesí na strom. A nič sa nedeje. Demokracia po ukrajinsky.

Táto demokracia je už tam piaty rok a Európa robí mŕtveho chrobáka. Potriasajú si s vrahom ruky a všemožne ho podporujú.

Neobyčajný úpadok morálky európskych politikov. Povedať, že je to hanba je málo.

 

Ľudská spoločnosť, človečenstvo, akoby sa vyvíjalo v cykloch. Nejaký čas je takmer pohoda, nenávisť sa odkladá,  potom zrazu sú pogromy, prenasledovanie  a zabíjanie nevinných.

Sú ľudia, Kainový potomkovia, ktorí v sebe nosia  zlobu. Vŕšia sa na nevinných.

 

 

Čo s nimi, čo s týmto problémom ?

 

2019

 

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.