Založ si blog

Viera

Viera.

Definícia:

Viera je základom toho,

v čo dúfame.

 

Keď pračlovek videl blesky, horiaci strom, ohromujúci tresk, keď videl slnko vychádzať a zapadať, čarovnú dúhu, mesiac na nebi, na nočnej oblohe zavesené svetielka, musel mať strach a velikánsku úctu pred neznámom.

Po miliónoch rokov vývoja museli sa mu  gény trochu popresúvať, až z toho vznikol u neho pocit viery v nadprirodzené sily. Vznikol človek homo sapiens pius. A s týmto človekom neradno sa rozprávať o neviere.

A čas pokročil. Sediac okolo ohňa piusi zistili, že jeden z nich je múdrejší a ten múdrejší zase vedel, že môže z toho niečo vyťažiť a vznikol šaman. A zo šamana vznikol kňaz a zo sediacich piusov okolo ohňa vznikol spolok zvaný cirkev. A potom kostolíky, kostoly a chrámy.

Cirkev rástla, rozrastala sa, bohatla. Piusi, čiže veriaci sa utužovali vo viere  a aby vykázali nejakú záslužnú činnosť občas niekoho upálili, umučili a podobne. Neskôr sa zistilo, že jedna cirkev nestačí. Možno kvôli rozdávaniu funkcií. Možno preto, že niektorí si zmysleli, že sú lepšími veriacimi. Že sú tí praví. A začali náboženské vojny. Tridsať ročná a ďalšia mnohoročná . Trvajú dodnes.  Viera, že som v práve, to je základ , prapodstata, dôvod pre vzájomné zabíjanie.

Viera má aj dobré stránky. Človek sa nemusí sužovať neužitočným rozmýšľaním. Strata času. Všetko je tam jasné, nalinkované. Vo vyšperkovanom prostredí kostola si veriaci zaspieva, vyžaluje sa, oddýchne si duševne i telesne. A dokonca za malí poplatok môže sa zbaviť hriechov. Aj nemalých.

Dnes  vieme  hodne viacej o svete,  ako za jaskynného človeka, ale viera je v génoch. Tá nepustí. A je to tak dobre. Aspoň časť spoločnosti udržuje  na uzde.

Existuje aj iná časť spoločnosti, tiež je veriaca. Verí, že je niečo ako charakter a česť.  Nemusia chodiť na spoveď. Tieto dve spoločnosti  žijú si vedľa seba. Nezavadzajú si.

*

Na otázku ako sa máš, kamarát odpovedal: Ako každý jednotlivec. Ďalej to vychádza, že  viacej jednotlivcov tvorí rodinu, viacej rodín spoločnosť. A tá spoločnosť  má, alebo nemá mravné  zásady. Bez ohľadu, aký náboženský kult vyznáva. Podstatné je, aký morálny základ má jednotlivec.

Človek sa narodí  s neprebudenými vlastnosťami, ktoré zdedil. Dobrými, alebo zlými. Tie sa potom  rozvíjajú, alebo neutralizujú. Podľa toho v akej spoločnosti sa jednotlivec nachádza. Nie je dôležité aké náboženstvo vyznáva. Dôležitý je ľudský prístup k rodine, susedom, národom, rasám. Skrátka ku každému jednotlivcovi.

 

2015-19

 

 

 

 

 

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.