Založ si blog

Osobnosti

Osobnosti.

 

Osobnosť je niekto.

Nie je to nula v spoločnosti.

Má to v génoch.

Je rešpektovaný v kolektíve.

A tak ďalej.

 

Po dvore blázinca ťahá muž na povrázku zubnú kefku a prihovára sa : Boby, poď, Boby !

Ide okolo lekár : Nováčku, to nie je pes !

Ja viem pán doktor, ja viem !

Lekár odíde  a Nováček sa prihovára k zubnej kefke, ale sme ho dostali Boby, čo ?

Je Nováček osobnosť ?  Je.

Drží si svoju líniu, svoje presvedčenie.

Už len s humorom dodávam. Koľko vysoko postavených osôb mali by ťahať kefku ?    A nerobiť škodu .

 

 

Osobnosť sa môže prejaviť už v útlom veku. Neskôr v každom kolektíve sa časom vykryštalizuje vodca. Ten potom v živote funguje ako dobro alebo zlo. Ako spasiteľ, alebo ako bandita.

 

*

Stalin dokázal vyviesť z biedy Rusko po  pustošivej revolúcie, zničujúcej, ale víťaznej  Druhej svetovej – Veľkej vlasteneckej vojne,  po prvého Sputnika, prvého kozmonauta a prvej jadrovej elektrárne. Všetko ostatné sú  iba nepodstatné udalosti  omieľané dookola.

 

Bola to zvláštna doba. Dvaja diktátori s rovnakým metódami vládnutia.  Jeden na západe, druhý na východe. Na jednej strane koncentráky, na druhej gulagy. Obaja boli zbožňovaní masami svojich obyvateľov. Fanatické tváre, frenetické potlesky. Zbožňovanie aj strach v jednom.

*

Stalin mal autoritu. Musel prevyšovať inteligenciou svoje pracovné okolie. Po revolúcii sa rozhodovalo či sa obrazne povedané budú vyrábať topánky, alebo tanky. V priebehu bojov  priemysel bol presťahovaný za Ural. To všetko na jeho impulz. Ako vrchný veliteľ on rozhodoval komu zveriť velenie jednotlivých bojov. Zvolil Žukova. Iná voľba mohla skončiť katastrofou. Kto vyhral Druhú svetovú vojnu ?  Stalin.

*

Dejinami hýbu Osobnosti. Pozitívne ako aj negatívne. Boli to panovníci. Cisári, cári, králi. Bol to Napoleon, Hitler, Stalin a mnohí pred nimi a po nich.

Dnes sú to vrcholoví politici. Rozhodujú o osude sveta. Napriek parlamentom. Majú obrovskú moc, ale sú to len ľudia. A v tom môže byť skrytý problém.

Vojak Napoleon ignoroval výdobytok revolúcie – liberté, fraternité, egalité – a zachcelo sa mu byť cisárom. Nestačilo mu Francúzsko. Tiahlo ho to do sveta a skončil. S ním státisíce mŕtvych, pre jeho ambície.

Frajter Hitler dosiahol svoj cieľ. Stal sa vrchným veliteľom najsilnejšej armády sveta. On rozhodoval. Maršáli a generáli sa nestačili diviť. Dovelil. A s ním aj milióny mŕtvych.

*

V novších dejinách rozhodujú o osude ľudstva americký prezidenti. Vrchní velitelia najsilnejšej armády sveta. Z cvičných dôvodov napadli napríklad Vietnam, potom Irak, Lýbiu, Sýriu a v cieli bol aj Irán, ale ten sa im vykĺzol. Zatiaľ.

To bolo iba taká menšia hra na vojnu. Ako som povedal, cvičná. V celom predošlom období, aj počas týchto menších vojen mali vždy vo svojom zornom uhle svojho najväčšieho vymysleného nepriateľa Rusko. Nedá im spávať. Treba ho zničiť. Je predsa evidentne nespravodlivé, aby s takým prírodným bohatstvom manipulovalo samo. To nemôžu pripustiť. Už to je podozrivé, že sa Rusko priblížilo svojimi hranicami k obrannej aliancii zvanej NATO, ktorej velí Amerika, ktorá okupuje Európu s desiatkami svojich vojenských základní s atómovými zbraňami.

A to už prestávajú žarty, pretože to sú fakty. Rozhodujú o tom dvaja. Americký prezident a ruský prezident.  Ktorí z nich je Osobnosť a ktorí iba osobnosť, ukáže najbližšia doba.

Dejiny ľudstva prebiehajú v dvoch etapách. S vojny a s prípravy na vojnu. Už od doby jaskynnej civilizácie. Zatiaľ nebol vytvorený žiadny prijateľnejší objav. Žiaľbohu.

 

 

08/2017 -19

 

 

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.