Založ si blog

Umenie

Slávny Vincent v. G. začal svoju kariéru u strýka. Ten mu dal nakresliť nohu. Vincent ju vždy nakreslil zdeformovanú. Strýka to tak  rozčuľovalo, že ho  vyrazil  z ateliéru ako neschopného.

Vincent mal zvláštne videnie a  je neopakovateľný.  Za svojho života nepredal  ani jeden obraz. Vtedajšia spoločnosť ho neakceptovala. Prežil iba preto, lebo ho živil jeho brat.  Dnes sú jeho obrazy za milióny. Koncom svojho života si odrezal ucho a určite to nebolo z radosti zo  života.

U mňa vzniká myšlienka. Musí byť umelec vyšinutý, aby sa stal slávnym.

*

Bol som pravidelným návštevníkom galérii. Bavilo ma to. A v sebe som nosil poučenie, že ak nerozumiem vystavovanému umeniu, potom som na vine ja.

Samozrejme, všetko je vo vývoji, aj umenie.

Mali by sme ale pripustiť, že vývoj môže byť aj negatívny.

 

Na celej dlhej stene galérie boli vystavované  prázdne rámy obrazov , pod ktorými sú texty, čiže názvy obrazu, ktorý si máte v mysli namaľovať.

Dnes ľutujem, že ma nenapadlo  opýtať sa, či sú tie texty na predaj a za koľko.

 

Na stene galérie visí veľké orámované čierne plátno. Pýtam sa sprievodkyni čo to má znamenať ? Ona nato. Všimli ste si tú bielu škvrnu v ľavom rohu hore ?

 

V histórii umenia je  jedno vystavované biele plátno, ktoré vyvolalo medzi umenovedcami úplnú eufóriu s polhodinovým výkladom o tom čo máme za týmto činom vidieť.

 

Vojdem do výstavnej miestnosti galérie a tam vidím. Fúrik, lopaty, piesok, vedro, a ďalšie haraburdy.

Mýlite sa. Nešlo o stavebnú rekonštrukciu.

Hneď vo vedľajšej miestnosti sú vystavované sedadlá v spáde ako to býva v prednáškovej miestnosti. Autor  je zo  zahraničia.  Odchádzam z výstavnej miestnosti zahanbený. Skrátka nerozumiem tomu. Mea culpa, mea maxima culpa. Zo slušnosti do knihy návštev nenapíšem nič.

 

Na Champe Elyssé vonku,  bola okrem iných rôznych kovových skladačiek vystavená aj  vaňa plná krvi, v ktorej pláva písací stroj. Aby som nestrašil, bola to asi sadra namaľovaná na červeno. V paláci Pompidou je toho množstvo. Nepochopiteľného výtvarného umenia.

*

Po absolvovaní takých výstav, návštevník sa  môže cítiť ako baran, ktorému chýba vzdelanie. Ktorý nevie pochopiť v čom je utajená krása  súčasného umenia. Tej nádhernej černi a nádhernej bieloby. Možno patríme niektorí  do archívu , ale na plátno patrí farba, vyjadrenie atmosféry, portréty a  nie fúriky.

Všetko sa  ospravedlňuje slovom : sloboda .

Ani vták nie je  slobodný, aj keď je nám príkladom.

*

Vývoj nejde priamočiaro. Boli vrcholy aj pády. Ako je to dnes  ?

 

Z umenia Starých Grékov ťaží civilizácia stále .  Prešlo tisíc rokov, až sa objavil originálny sloh gotický. Po ňom  sa v architektúre znovu celé stáročia používajú prvky z gréckej architektúry až po začiatok dvadsiateho storočia, kedy vzniká nový sloh u nás nazvaný secesia. Budovy na ktoré sa dá pozerať.

 

Po tomto už nasleduje dvadsiate storočie nahých fasád. Fasád bez fantázie. Ornament na fasáde je zločin, znelo v tomto období.

Nemajú tie strohé kocky náhodou vplyv na morálku, nemajú podiel na dvoch svetových vojnách ?

 

Umenie je bytostne späté s vývojom spoločnosti. Prelína sa cez architektúru, maliarstvo, sochárstvo, hudbu.

Je to obraz  doby a žiaľ, môže mať aj negatívny vplyv.

 

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?