Založ si blog

Sloboda

Sloboda

 

Populárny český umelec F. R. Ćech  vracajúci sa do politického života, odpovedal na kritické otázky dnešného ťažkého života občanov :

Áno, máte pravdu. Sme len skladom Západu, všetko nám ukradli, ostala nám otrocká práca, ale, nad všetko vyčnieva sloboda.  V minulosti tu bola totalita. Akurát sme mohli do toho Bulharska….

  • Áno maestro. Len do Bulharska, ale piesok a more bolo ako na Riviere. Za prístupnú cenu.
  • Dnes, sa môžete rozhodnúť za Rivierru, Bahami, Hávaj. Máme slobodu. To je pravda.
  • Je taká riekanka : slobodný ako vták. Omyl, ani vták nemôže si lietať ako sa mu zachce.
  • V civilizovanej spoločnosti každý je obmedzovaný. Zákonmi, zvyklosťami, morálkou.
  • V brazílskych pralesoch  je to príroda a zvyky, čo rušia slobodu domorodca
  • Ani v rodinnom živote nemôže byť sloboda.
  • Slobodne môžeme si vydýchnuť, pokiaľ nie je smog.
  • Akú slobodu má vlk, večne sa ženúci za korisťou.
  • Slobodne môže človek rozmýšľať, je to sloboda ducha, ale o takej slobode nie je reč.

 

Sloboda je slovná hračka, dobrá  na diskusiu. Na vyplnenie voľného času.

*

Totalita, obľúbený termín pre tých, ktorí to poznajú iba z reči od iných a význam toho slova pre nich je záhadný. neznámy.  Totalita, obmedzovanie, platila hlavne pre umelcov rôzneho druhu. Obľúbený spevák Matuška ušiel do Ameriky. Podľa neho preto, lebo nemohol si povedať, čo chcel. Aj sa vrátil a zabudol na to čo chcel vlastne  povedať.

Umenie v totalite  bolo udržované kolektívne, aby nekleslo na samé dno, ako je to dnes v slobodnom svete. V svete mamonu.

Umelci, hlavne herci, vychovaní v memorovaní textov, zisťujú náhle, že sú vyvolení  v tom slobodnom svete hrať dôležitú úlohu v politike. A je to úbohé.  Politika je iný kaliber. Tam sa nedá memorovať.

*

Totalita, bolo riadené, plánované hospodárstvo, Dnes je totalita peňazí. Nadvýroba všetkého druhu tovaru. Plytvanie. Do vypuknutia krízy. Prežijeme krízu, trochu vojny a začneme znovu. Človek, to znie hrdo.

Pre zachovanie života na Zemi, nie je už  zaujímavé akým izmom sa riadi spoločnosť. Je tu hrozba zániku. Hašterenie svetových politických strán a lídrov tomu napomáha. Poučenie z posledných dvoch svetových vojen je vymazané. Vyostrovanie situácie na Ukrajine, Kórey, Afganistane, Sýrii, Jemene je na úrovni ľudoopov.

Organizácia spojených národov je neúčinná. Rozhodujú lídri. Svetoví lídri. Dvaja, traja ?

*

Je to smutný  príbeh.

Za Źeleznou oponou, hrubo povedané pod Moskvou, sme sa rozvíjali voľne, samostatne. Vybudovali sme priemysel, školstvo, zdravotníctvo, sídliská s kompletnou vybavenosťou, poľnohospodárstvo. Vyrábali sme všetko čo je potrebné k životu. Produktivita bola nízka, čo je charakteristické pre plánované hospodárstvo, ale kultúra a spoločenský život bol na vysokej úrovni. Bol to plnohodnotný život, bez strach o stratu zamestnania a bez strachu, že vás niekto okradne.

Byt, chata, auto, more, majálesy, spoločné lyžovačky, naši obľúbení herci a speváci,  … nedá sa to všetko vymenovať. Bol to náš reálny život.  Spomienky na tie zašlé  časy sú  bolestivé.

 

A tak sme si zaštrngali kľúčmi, veriac, že nám všetko ostane čo sme si vybudovali vlastnými rukami a pribudne nám vytúžená sloboda. Áno „sloboda „. Už predsa nie sme pod Moskvou.

Ten slobodný  demokratický svet bojoval proti Moskve, lebo bola komunistická. Teraz je kapitalistická. Čo na to dodať? Iba to, že teraz vidíme, čo je  ten oslavovaný Západ. Bez morálky, bez cti. Zapredá všetko, úplne všetko za peniaze.

Smutné na tom je to, že nemáme východisko. Sme malí a bezbranní.

*

 

Takže na záver. Sloboda musí byť, inak sa spoločnosť dusí.

Platíme ale za to daň od prejavov ľudí, ktorí mali pravdepodobne ťažké detstvo. Sú plní zloby, nenávisti, zakomplexovanosti a prejavy slobody sú pre nich ventilom pre ich úbohé duše.

Pre normálnych občanov je slobodný prejav  obrazom našej spoločnosti, ale aj spoločnosti každej doby.

 

 

03/2019

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.