Založ si blog

Znovu o komunizme

Znovu o komunizme.

 

Bývam na tridsaťtisícovom sídlisku so školami, poliklinikou, obchodmi, poštou.

Viem, že vyšla kniha o zločinoch komunizmu, predpokladám, že to naše sídlisko je tam napísané.

Ešte by  bolo užitočné napísať knihu o zločinoch kapitalizmu, kde by boli opísané dve bytovky postavené na našom sídlisku po nežnej revolúcii v štýle gýč, kde už po roku z balkóna padala omietka. Stavali to desať rokov, ako to naše celé sídlisko.

 

Za komunizmu som celý svoj život pracoval ako projektant. Pri projektovaní sme sa riadili predpismi, ktoré boli vypracované skúsenými odborníkmi. Nie politikmi nie komunistami.  Bola to projektová úloha, úvodný projekt a vykonávací projekt. Každý stupeň bol vždy prepracovanejší, až na detaily a rozpočet.

Po tej vydarenej revolúcií všetko zrušili. Predsa  nebudeme používať komunistické   predpisy. A ten chaos je dodnes a nieto tej sily to upraviť.

Nový Stavebný zákon už chystajú dvadsať rokov.

 

Na pracovisku nás bolo vyše tristo. Vyprojektovali sme mnoho veľkých, väčšinou priemyselných stavieb. Boli medzi nami aj členovia Strany, teda komunisti, ktorých sme veľmi neevidovali. Boli to naši kamaráti. Nikdy nezasahovali do odbornej práce.  Dokonca sa od nich vyžadovalo, aby boli vzorom.

 

Prežil som a pracoval celý život v komunistickom štáte, ale zločiny komunizmu išli akosi mimo, iba ak, za zločin sa považuje povojnové vybudovanie republiky.

 

To brýzganie na všetko čo bolo je hnus a klamstvo, prípadne polopravda.

Používam termín komunizmus pre tých, čo nevidia ďalej od nosa.

 

Z môjho okruhu známych nikoho nezavreli. Nechcem spochybňovať tie štatistické údaje o prenasledovaných, iba sa pýtam ? Neprekračovali vtedajšie zákony ? Ak áno, potom o čom je reč?

 

V päťdesiatych rokoch aj v Amerike prenasledovali intelektuálov – hercov, režisérov a pod.

 

 

Február 2019

 

 

 

 

 

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.