Založ si blog

Komunizmus či socializmus

Komunizmus či socializmus

 

Tieto termíny sú dnes frekventované  v negatívnom význame.

Žiadny komunizmus u nás, ani inde nebol. Existovali dva rozdielne systémy riadenia spoločnosti.

  • tržné hospodárstvo s politickým názvom kapitalizmus
  • a plánované hospodárstvo s politickým názvom socializmus.

*

To prvé funguje na základe bezpodmienečného  zisku. Homo sapiens chce byť bohatý. Musí vyrábať a predávať. A znovu vyrábať a predávať. Vyrábať to isté, ale s iným názvom. Inovované.

Iný homo sapiens chce mať zase všetko, hoci aj dva krát. Kupuje, vyhadzuje, kupuje, vyhadzuje. To je všetko. Dokonca sa hlása : potrebujeme zvýšiť spotrebu, aby sme mali vyššie HDP. Absurd.

To by nemuselo byť tak  zlé, keby sa nejednalo o nekontrolovateľné vyčerpávanie zdrojov Zeme. Zastaviť sa to nedá. Zisk to nedovolí.

*

To druhé hospodárstvo je riadené rozumom a skúsenosťami. Nedovolí ničiť prírodné zdroje budúcich generácii. Z ekonomického hľadiska je menej produktívne. Prerozdeľuje zisk v prospech spoločnosti.

Život ukázal, že tieto dve sústavy nemôžu existovať vedľa seba. Hlavný rozpor je v ponímaní súkromného vlastníctva a bohatstva malej vrstvy ľudí ovládajúcej tento svet.

Všetko ostatné, súvisiace so životom občana tejto Zeme je bezvýznamné, banálne.

 

*

Spoločnosť je riadená organizačnou štruktúrou podľa pyramídy. Zhora je daný impulz a cez jednotlivé podlažia pyramídy je plnený.

 

V socialistickej spoločnosti v povojnovom období táto organizačná štruktúra bola výkonná. Bol vybudovaný priemysel, sídliská, školstvo, zdravotníctvo, kultúra atď. Ľudia, občania chápali, že je to o existencii.

V tomto momente treba zdôrazniť, že pyramída fungovala na základe moci. Príkazy sa museli plniť.  Nie všetky boli rozumné a užitočné. Málo bolo takých, ktorí sa postavili proti. Ak sa postavili proti moci, boli odstavení.

 

Tak vznikol strach.

 

Zamlčovanie skutočnosti, udavačstvo,  boj o existenciu,

na všetkých podlažiach Pyramídy.

Oficiálne vyhlásenia v tlači boli ignorované. V krčme boli pravdivejšie.

 

Doposiaľ funkčné zložky boli paralyzované.

Začal sa rozklad spoločnosti nazývanej socializmus.

Spoločnosti, ktorá po úprave z doterajších skúsenosti ,

má jediná perspektívu  zachovania života na zemi.

*

 

 

LB  02/2019

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.