Založ si blog

Homo sapiens

Homo sapiens

Keď vedátori tejto Zeme v minulosti chceli  rozlíšiť vývojovú etapu človeka,  nakoniec sa rozhodli pre názov : človek rozumný. Hodne sa mýlili. Omnoho výstižnejší názov  by bol homo bojujúci, homo vojnový. Určite nie homo mierový. Podľa povahy určite nie bylinožravec, ale dravec. Myslím, že celkom zodpovedne možno tvrdiť, že neexistovalo obdobie, kedy na zemeguli bol  všade mier. Vždy niekde bojovali medzi sebou kmene, klany,  národy, ale i jednotlivci. Bojovali, lebo si mysleli, že z koristi sa ujde aj im. Bojovali za svojho pána, bojovali za cisára pána a jeho rodinu.  Bojovali aj keď sa im nechcelo a obyčajne ani nevedeli začo. Bolo to vzájomné vyvražďovanie. A etika homo sapiens sa prispôsobila : Na vojne on už nebol zavraždený, on padol. Padol za úzke záujmy nejakej skupinky ľudí. A čo je prekvapujúce do boja šiel niekedy s nadšením. Pri nástupe. Pri výstupe už s nohami dopredu. Prvú svetovú vojnu vítali vo Viedni takmer s veselicou. Za tri mesiace malo byť po nej. Tak prečo nie ? Zvlášť tí, čo posedávali v kaviarňach a nemienili sa odtiaľ pohnúť.

Dobrý vojak Śvejk na invalidnom vozíčku, vojnu za cisára  pána vítal s nadšením a vážne. Musel zasiahnuť psychiater. Dobrý vojak dostal diplom s označením: „ Ouředne   uznanej blb „ .

Začiatok vojny  sa nezaobíde  bez kropenia kanónov svätenou vodou. Prečo nie, keď vrahovi je pri spovednici odpustené. Cynizmus, prijatý ako nepísaný zákon.

*

Homo sa ťažko  prebojoval z doby kamennej, kde mal dosť kameňa i priestoru ,  do dnešnej doby železnej, kedy už toho miesta je pomenej. Miliardy železných áut pre n- miliárd homo.  Jedno je isté, netrápi ho to. Nemá čas, musí bojovať. Píšem n- miliárd, pretože keď ukončím písanie, už to nebude pravda. Bude to n- miliárd plus ďalšie milióny.

Homo sapiens sa rozmnožuje bez zábran. Bez opýtania sa Zemegule, či jej to neprekáža.  Napríklad či sa jej os nebude viac nakláňať, ako je v kraji zvykom. Či ho vyživí, ubytuje, či nezamrzne, nezahynie smädom. Koho to zaujíma?  Homo musí bojovať. Nemá čas na tie …

Raz pri prechádzke som sledoval otecka ako svoju  päťročnú dcérku učí bicyklovať. Jej sa veľmi nechcelo. Ufňukaným hlasom hovorí, nemám na to čas.

*

Od prvopočiatku vytváral spoločenstvá s rôznymi jazykmi, akoby naschvál, aby nemohli medzi sebou komunikovať. Nerozprávali sa, pretože si nerozumeli. Tak vzniká nedôvera. Nerozumiem čo hovorí. Neohovára ma ? Najprv závisť, potom nenávisť a potom už len boj. Nemilosrdný, zničujúci. Dejiny homo sapiens, dejiny bojov.

Vymyslel systém, ktorý je pre spoločnosť a prírodu zničujúci. Ten systém sa volá : zisk. Zisk za každú cenu, alebo : výrobca a spotrebiteľ . Tento kolotoč je neúnosný, lebo nemá východisko. Výrobca musí mať zisk. Nemá výčitky svedomia. Až do zániku posledného zdroja surovín tejto Zeme. Obrovská reklama napomáha tomu, aby omámený  homo kupoval a zahadzoval, kupoval a zahadzoval. Sofistikovane povedané : konzumná bezvýchodisková  spoločnosť. Ak to niekedy vychádza bez zisku, tak to vysypeme do mora, vylejeme na ulicu, spálime. Človeku, ktorý nevie riadiť spoločnosť, nemožno prisúdiť vznešený názov  Homo sapiens.

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.