Založ si blog

Fí ha

mám z toho fikot v hlave. Novinárka z Fínska, Fínka globálneho myslenia,  vyjadrila jasne a priezračne, že „ jeden Fín vydá za desať Rusov“. Najprv som si pomyslel, že je to urážka Rusov, ale spomenul som si na turistický zájazd do Fínska, ešte za starých zlatých čias.

Keď autobus zastal na konečnej, pozeral som prekvapene na ukrývajúcich sa Fínov za autobusom, kde čakali na naše kofy-pašeráčky, ktoré pod sukňami mali pre nich túžobne očakávanú ruskú vodku. V tom čase tam bol alkohol na prídel. Z iného zdroja mám, že na jednej konferencii  jeden Fín sa na záver tak zrúbal, že zomrel. Takže som nakoniec pochopil túto erudovanú dámu z Fínska ako to myslela : jeden Fín v pití vodky, vydá za desať Rusov.

Novinárka z Fínska, Fínka globálneho myslenia má asi nesprávne vedomosti  zo základného školského vzdelania o víťaznej Zimnej vojne, ktorá napokon nebola tak celkom víťazná. Rusi prelomili Mannerheimovú líniu a Fíni kapitulovali. Stalin Fínov  nechal na pokoji. Mal pred sebou Hitlera. Keď sa vracala jeden a pol miliónová sovietska  armáda z Mandžuska, kde porazili Japoncov na žiadosť Američanov a aj preto Japonsko kapitulovalo, Stalin mohol ukázať prstom na Fínsko a bolo by po paráde. Neurobil to a teraz Fíni vyskakujú s mini-štátmi Litvou, Lotyšskom a Estónskom. Vystupujú   tvrdo a nekompromisne.   Chcú sa pomstiť začo,  …? Asi zato, že Sovietsky zväz z nich urobil prosperujúce štáty. Namiesto vďaky, pomsta. Prečo tá zloba. Nevďačný je tento svet. Teraz sa tam hromadia tanky Werhmachtu a ostatných „mierumilovných“ štátov Európy. Neuvedomujú si  hlupáci, že sa jedná o ich existenciu ? Pridali sa k Ukrajine, umelom štáte, ktorý od svojho vzniku, usilovne a žiaľbohu úspešne Američanmi je prerábaný na nepriateľský štát voči Rusku. Celá Európa ako za Hitlera ide v jednotnom šíku proti štátu, proti ľudu, ktorý nesmiernymi obeťami oslobodil Európu od nemeckého nacizmu. Inak by dnes v každej obci v Európe sedel namiesto richtára nácik a rozhodoval o živote a smrti všetkých. Bez škrupuli a zmilovania. Európanom sa zahmlil mozog.

Keď sa rozjasní, bude neskoro.

LB 07/2022

 

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Kolumbíjska univerzita

Nepokoje na amerických univerzitách: Polícia zatkla už vyše 2000 protiizraelských aktivistov

03.05.2024 13:35

Vlnu študentského aktivizmu začal incident, keď vedenie Kolumbijskej univerzity v New Yorku poslalo políciu na študentov, ktorí sa utáborili uprostred jej kampusu.

Zuzana Čaputová

Čaputová: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

03.05.2024 13:27

"Tam, kde je ohrozená sloboda tlače, je ohrozená aj demokracia," uviedla prezidentka.

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.