Založ si blog

Zánik civilizácii

Zánik civilizácií

Vždy v minulosti keď som čítal o tom čo udialo na zemeguli pred stá tisícami rokov, nemal so dobrú predstavu o čom je reč. Napadla ma takáto myšlienka. Predstavte si šnúru dlhú štyri a pol metre, tj štyri tisíc päťsto milimetrov. To je vek zeme. Jeden milimeter na šnúre  znamená jeden milión rokov. Dejiny ľudstva sa nachádzajú v tom milimetri. Túto predstavu som už viackrát uverejnil, lebo je mi sympatická.

Potom keď sa dočítate, že Stredozemné už dvakrát vyschlo, nebudete sa čudovať. Alebo že Alpy patria k Afrike.

Človek sa lopotil na tejto Zemi  vraj 50 000 rokov, ale o civilizácii hovoríme až vznikom písma.

Klinové písmo zabezpečilo prvenstvo Sumerom žijúcim v Mezopotámii medzi riekami Eufrat a Tigris. Usadili sa tam pred 7000 rokmi. Boli to mestské štáty. Niektoré pretrvali až 3000 rokov.  Rastom obyvateľstva u nich vznikali problémy a rozpory. Začali medzi sebou, ako inak, bojovať, až zanikli.  Táto civilizácia trvala 4000 rokov.

  • Z pod piesku vyhrabali mesto v údolí rieky Indus v dnešnom Pakistane. Táto kultúra trvala 800 rokov, zanikla pred 3700 rokmi. Nerozumieme ich písmu a nevieme prečo zanikli. Vyrábali bronzové nože, zbrane, misy, sošky.
  • Chetitská ríša trvala 400 rokov. Chettiti prví opracovali železo. Zanikla roku 1200 pred  l. Rozprestierala sa v dnešnej Anatólii a Sýrii. Do jej ríše prichádzalo viac ľudí, čo ju priviedlo k úpadku.
  • Asýrčania vládli v severnej Mezopotámii 300 rokov. Zanikli v roku 600 pred n.l. Boli veľkí stavitelia . Budovali krásne mestá s palácmi a chrámami. Podľahli Babylončanom.
  • Babylon 1900 – 700 pred n.l. Babylonskí matematici vynašli systém počítania založený na čísle 60. Odtiaľ pochádza počet minút za hodinu a stupňov v kruhu.
  • Feničania 1500 -100 pred n.l. Najlepší moreplavci stredoveku. Ich hlavným mestom bolo Kartágo, ktoré zničil Rím roku 100 n.l. a tým nastal koniec Feničanom.
  • Perzská ríša 550 – 330 pred n.l.  dnešný Irán. Tvorili ju Médovia a Peržania. Do Perzie prišli pred 2800 rokmi. Peržania ovládli západnú časť Hodvábnej cesty z Číny a celý obchod od Indie po Stredomorie. Nakoniec podľahli Grékom.
  • Kelti 500 – 43 pred n. l. Boli to len kmene na juhu Nemecka, severnom Francúzsku a Česku. Kelti prijali kresťanstvo medzi prvými v Európe. Prijali rímsku nadvládu. Keltské tradície sa zachovali v Írsku, Bretónsku, Walesu a Škótsku.

Uvedené civilizácie – kultúry,  zanikali neznámo ako, alebo v bojoch so silnejšími.

Poznáme prípady, kedy zánik civilizácie zavinil nesúlad poľnohospodárskej výroby s prírodou, napríklad kultúra Kmérov so známym Angkorom. V 12. Storočí celá oblasť stala sa rozsiahlou vodohospodárskou sústavou a kmérska civilizácia dosiahla vrchol. Časom ale kmérska civilizácia stala sa obeťou svojho gigantizmu. Využívanie prírodných zdrojov nad únosnú mieru, bolo dôsledkom konca tejto civilizácie.

Ďalším príkladom nesúladu vývoja hospodárstva človeka a prírody sú Mayovia. Na polostrove Yukatan vytvorili mimoriadne vyspelú civilizáciu. ( 300 pred n. l.  –  800 n. l. ). Kolosálne stavby a chrámy s fantastickými ornamentmi . Prevýšili európsku a ázijskú kultúru. V 8. Storočí nášho letopočtu stal sa dosiaľ neobjasnený fakt : v priebehu niekoľkých mesiacov opustili svoje výstavné mestá a sídla a vysťahovali sa 500 kilometrov na sever. Mayská civilizácia sa zrútila. Existuje podrobný rozbor vývoja poľnohospodárstva, ktorý dokazuje, že došlo k nesúladu a poľnohospodárstvo už nestačilo vyživiť obyvateľstvo.

Tieto úvahy len čiastočne vystihujú problematiku zániku jednotlivých civilizácii a sú len zlomkom skutočných katastrov. Každá civilizácia raz konči. Aj naša.

Zaniknuté civilizácie  nevedeli predvídať svoj zánik, neboli schopní sa proti tomu brániť.

 

Po druhej svetovej vojne boli na zemeguli dve miliardy, teraz je osem.

História ľudstva, je históriou vojen. Pauzy sú prípravou na ďalšiu. Na predošlé vojny stačil pušný prach, teraz máme k dispozícii atómovú a vodíkovú energiu. Mayovia mali na opustenie svojich miest mesiace. My len sekundy po spustení tretej svetovej vojny. Bláznivé vyzbrojovanie  nám k tomu účinne pomáha. Prestať nemôžeme. Stúpla by nezamestnanosť ?

Rozmnožujeme sa a vyrábame bez zmyslu a nikto s tým nepohne. Je to v systéme. Spoločnosť nikto neriadi.

V detstve ma šokovala správa, že v Brazílii sypú kávu do mora. Je to zrkadlo systému. Vyrábame do nekonečna. Auta, pre ktoré už nemáme miesta na parkovanie, napchávame elektronikou, ktorú málokto využíva, úspešne meníme aspoň tvar   reflektorov. Máme tridsať druhov vysávačov a dvadsať druhov zubných kefiek.

Prečo ľudstvo je nepoučiteľné ? pretože vždy začíname odznova. Človiečik narodí sa do spoločnosti ktorá ho formuje na svoj obraz. Dnes už do kolísky dostáva kompjúter, nepotrebuje vedieť násobilku, ani dejiny, ani kultúrne hodnoty minulosti. Stačí mu ťukať na klávesy. To vie  aj šimpanz.  Obraz duchovnej prázdnoty preferovanej liberálnej otvorenej spoločnosti. Z človeka stáva sa robot. Ten nepotrebuje rodinu, mať deti, domáce prostredie. Je ľahko manipulovateľný. V podstate proti vojne už ani tak veľmi sa nenamieta. Veď na vine je vždy ten druhý.

Futbal a hokej nie sú športovými udalosťami, ale gladiátorskou súťažou o život a peniaze. Film to je prehliadka rvačiek.

 

Naša civilizácia netrpí nedostatkom, ale prebytkom a zničujúcou nerovnováhou spoločnosti a vo využívaní posledných prírodných zdrojov.

Politici majú problémy udržať sa vo vedení, takže na riešenie vážnych celosvetových problémov nemajú čas. Len čo začali svoju kariéru, už sú tu voľby. Kto by to stačil?

Takže si počkáme ako to dopadne.

Posledná poznámka. Keď čítam vyjadrenia v novinách k uverejneným článkom od niektorých našich spoluobčanov mám dojem, že naša civilizácia už skončila.

 

08/2020

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.