Založ si blog

Osobnosti v histórii

 

Niekedy dávno som počúval : masy rozhodujú.

Áno, keď  ich  niekto k tomu navedie, presvedčí. To je ako keď sa rieši otázka : čo bolo prv, vajce či kura.

Sú to spojené nádoby. Vodca bez más nedokáže nič, ale aj opačne. Masy bez vodcu, to je chaos, anarchia.

Otázku je možné položiť aj takto, či každý vodca je osobnosť. Určite nie, ak do toho zahrnieme celú históriu s panovníkmi, dedičmi. Stáli na čele, ale často to boli trubirohovia, alebo aj nie.

Myslím, že taká Mária Terézia bola osobnosť, ako aj Katarina Veľká. Aby som nevynechal mužov, tak to bol rozhodne Napoleón, De Góll, Rooswelt, Stalin.

Veľkého Fúhrera nepočítam. Príliš sa exponoval na zločineckej trase, na cielenej genocíde národov a rás.

Takže, nakoniec je tu komplikovaná otázka. Môže byť zločinec osobnosťou ? Myslím si, že nie je dôležité na túto otázku odpovedať. Nie sme sudcami, ani filozofmi.

Osobnosť sa prejavuje od útleho detstva. V každej skupine detskej či mládežníckej sa prejaví  ten, ktorého ostatní rešpektujú. Ten sa časom stáva kapitánom priemyslu, alebo kmotrom mafie.

Osobnosť vo verejnom živote, mal by mať aj autoritu.

V rodinnom živote, hlava rodiny mal by mať prirodzenú, nie vynútenú autoritu. A nemusí byť vyhlásenou osobnosťou.

Na každom pracovisku sa časom ukáže kto je kto. Kto má autoritu, kto navyše je aj osobnosť.

Ja mám  na mysli osobnosti v politickom živote. Oni ovplyvňujú osudy národov, rozhodujú o mieri a vojne.

Dnes o tom rozhodujú len dvaja politici, Trump a Putin.

 

Trump predstavuje anglosaskú civilizáciu.

Pre nás Západný svet. Západné civilizačné hodnoty, na ktorých sme boli odchovaní. My stredo európski Slovania sme boli len ako prívesok, neplnohodnotní, ako sme aj dnes. Vždy sme boli odtrhnutí od nášho veľkého slovanského kmeňa na východe. Osud tak chcel ? Alebo iný historický vývoj ? Boli sme súčasťou tisícročnej histórie Rakúsko-Uhorska a to sa nedá vymazať, ale nebolo ďaleko od nášho vymazania za Druhej svetovej vojny, keď si nás chceli rozdeliť Poliaci s Maďarmi. Ak by neboli zvíťazili naši východní Slovania, dnes by v každej, aj v tej najmenšej osade,  bol by richtárom Nemec. Ostatní len ako menejcenní slovanskí otroci, aj napriek tomu, že naša Rýchla divízia hrdinskí bojovala na východnom fronte, ako to nám nevinne pripomínala zvučka pred každým filmom : Od Tatier po Azovské more. Počúval som to ako osemročný chlapec s mamou na rozprávke O kocúrovi v čižmách. A tiež ako chlapec  pozeral som  ako pochodujú takí ako ja, ale v hnedých uniformách s dýkami za opaskami. Mal som z nich strach. V malom spišskom mestečku. Dnes znovu dvíhajú hlavu. Fašisti na Ukrajine. Náš slovanskí sused. Za podpory Západu, za civilizačné hodnoty Západu. Je to hanba. Ukrutná hanba. Asi ten Darwin mal pravdu: človek je z opice.

Civilizačné hodnoty Západu,  na ktorých bola vychovávaná naša generácia sa rúcajú . Na úrovni politiky je to očividné klamstvo, prekrucovanie dejín, na úrovni rodiny je to popieranie úlohy rodiny. Sobáše rovnakých pohlaví,  prisvojovanie nevinných detí, potom s traumami po celý život, je to hnus.

 

Putin predstavuje východoslovanskú  pravoslávnu civilizáciu. On je extrakt tejto civilizácie, ktorá je teraz východiskom z tohto marazmu, v ktorom je teraz Západ.

Svetová civilizácia je v zlome. Západ už nastúpil cestu do priepasti. Pripravuje sa k vojne ako je to už v jeho histórii obyčaj. Vždy začína, aby prehral a potom znovu.

Pre nás Slovanov, večne podceňovaných  Anglosasmi, je východiskom  silné Rusko.

 

03/2020

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.