Založ si blog

Nulový dom

Nulový dom

 

Na článok v novinách o Nulovom dome boli odozvy vlastníkov rodinných domov úplne mimo podstatu problému. Akoby sa to týkalo len ich problému platenia za vykurovanie.

Napadlo ma niečo o tom napísať.

 

Podstata problému je v otepľovaní Zeme skleníkovým efektom.

Úsporné domy menej spaľujú.

 

Pred mnohými rokmi na medzinárodnej konferencii sa dohodlo, že s tým niečo treba urobiť. EÚ vydala smernicu, jednotlivé štáty záväzok.

Nastal pracovný čas. Bol to v staviteľstve nový odborný problém, ktorý mohol zvládnuť len vysokokvalifikovaná skupina stavebných odborníkov.  A to do takej hĺbky, aby v praxi mohli projektanti podľa toho postupovať. Knihy, skripta, normy, vyhlášky to sa tu nedá opísať, ale bola to obrovská námaha a množstvo odbornej práce.

Po tom začalo školenie projektantov a odborníkov spôsobilých na vydávanie energetických certifikátov, včítane skúšok pred ministerskou komisiou. Zoznam vedie Slovenská komora stavebných inžinierov (SKSI).

 

Teraz trochu k veci. Názvy : úsporný dom, veľmi úsporný dom, nulový dom, sú len pre novinové články. Vlastník budovy, ani úradník na stavebnom úrade tomu nemusí rozumieť.

Tomu rozumie iba projektant a ani ten nepracuje s tými názvami, ale s normami a platnými predpismi, ktoré musí dodržať.

 

Všeobecne je známy a frekventovaný pojem zateplenie.

Dotýka sa to iba jestvujúcich budov. Takmer všetky budovy doteraz postavené podľa vtedy platných noriem sú dnes nevyhovujúce. Musia sa zatepliť.

Pri novo projektovaných budov nehovoríme o zatepľovaní, pretože projektant už navrhuje tak, aby budova vyhovovala predpisom.

 

Sú to : rodinné domy, bytové domy, administratívna budovy, školy, nemocnice, hotely, športové haly, obchody.

 

Pred kolaudáciou je nutný Energetický certifikát budovy, ktorý vydáva ministerstvo podľa podkladov osoby na to určenej.

 

Poznámka k projektom. V minulosti sa projektovalo v troch stupňoch. Dnes je len jeden : Projekt pre stavebné povolenie. Chýba realizačný projekt . Z tohto nedostatku potom vznikajú  problémy pri realizácii budovy a pri vypracovaní Energetického certifikátu.

 

2019

 

 

 

 

 

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.