Založ si blog

Amerika

Amerika

Karol May nebol v Amerike. Nevidel Indiána napriek tomu, vytvoril príťažlivé romantické príhody pre celé generácie deti, ale aj dospelých. Vytvorilo sa mnoho filmov – indiánky. Podobná vlna v ponímaní Ameriky boli westerny – kovbojky. S pastiera kráv zrazu je hrdina, idol.  Holywood profitoval, kultúra degradovala. Amerika víťazila na pochybnej pseudokultúre. Ťaženie pokračuje dodnes.

*

Pre celé generácie našich predkov bola Amerika snom. Snom, zvaným dolár. Tento americký sen výdatne a úspešne vytvoril Holywood. Sotva existuje štatistika o úspešnosti či tragédii tohto sna. Jedno je však isté. Generácie Európanov budovali Ameriku a ona bohatla.  Odchádzali tam schopní a odvážni. Amerika z toho ťažila. Ešte aj symbol, Sochu slobody, vytvorili Európania, Francúzi.

*

Pravdepodobne nie každej dievčine z ulice sa podarí vydať za milionára, ako aj nie každému prezidentovi prežiť svoju funkciu. Odstreliť ho,  nie je až taký problém. A už vôbec  nie je problémom zvoliť za prezidenta treťotriedneho herca z westernov.

Áno, je to veľká krajina, slobodná, možno až príliš. Možno má tej slobody toľko, že ju chce vyvážať  do celého sveta. Zatiaľ neúspešne. Všade kde vkročila, je chaos a občianska vojna. Afganistan, Irak, Líbya, Sýria, Ukrajina. Tragédiu Vietnamu  a Kórei  nespomínam. Bolo to dávno.

*

V Amerike sa budovalo, v Európe sa bojovalo. Európa bola vždy bojachtivá. A vždy na to doplatila. Smutne slávnym lídrom Európy nestačilo budovať svoju zem. Vždy mali nutkanie  bojovať.  Napoleón mohol vybudovať silné a bohaté Francúzsko. Nie, on musel vyraziť do boja. Napokon to dopadlo  ako v jednom francúzskom filme, kde ironicky komentátor hlási : žiadna armáda sveta neustupuje tak rýchlo a tak pekne ako francúzska.

Hitler to zopakoval, aj so záverom.

*

Americkí lídri si berú príklady z týchto stroskotancov.  Sú rozlezení po celom svete. Po súši, aj po moriach. Dokedy? Zaplavujú svet nekrytými papierikmi zvanými doláre. Dokedy? Žijú na dlh a žiaľ, Európa tiež. V obehu je už päťdesiat krát viac peňazí ako je tovaru. Lídri sa týmto nezaoberajú, pretože nikto nevie čo s tým. Vraj takýto problém rieši vojna. Dlhy sa vymažú, mena sa zmení, zaplatí za to človek. Hromadnými hrobmi,   totálnym ekonomickým a morálnym úpadkom.

Touto cestou ide Amerika. Neskrývane, otvorene.  Amerika snov sa mení na Ameriku svetového žandára. Od občianskej vojny Sever proti Juhu,  nepoznali čo je to vojna na vlastnom území.  Asi sa im to žiada.

*

Začiatkom 20. stor. Amerika bola pre našich dedov záchranou ich existencie. Doma na dedine už to ďalej nešlo. Šíf karta bola v rukách vzpruhou, vidinou lepšieho života, vstupom do neznáma. Obrovský šíf , nekonečné more, mrakodrapy, šok v jednom kuse. Prekvapený predavač v prístave,  keď počuje, že našinec chce pečivo za jeden dolár. Ozaj za jeden dolár, veď nemáš so sebou vrece ?  Kde sú tie časy. Viacerí sa v tej zasľúbenej zemi uchytili. Bosák z východného Slovenska má dokonca podpis na dolárovej bankovke. Bosák, bosí prišiel a takmer urobil dieru do sveta. Boli aj ďalší. Hrnuli sa. Za prácou, dobrodružstvom, zo zvedavosti. Amerika bola pre všetkých. Budovali ju. Získala viac ako odovzdala. Čas ale bežal. Dobehol po rok dvadsiaty deviaty. Svet sa zrútil. Obrovské šóry zúfalých na polievku, skoky z mrakodrapov. Americký zázrak prestal zrazu fungovať. Magnáti tohto zázraku kapitulovali. Z tej priepasti, slepej uličky, to vytiahol jeden človek. Nie monopoly, korporácie, milionári, ale politik prezident Roosewelt. Prvý krát narazila Amerika totálnym krachom na systém voľného trhu a burzových špekulácií. V súčasnosti to hrozí neobmedzeným rozmnožovaním nekrytých peňazí.  Po druhej svetovej vojne Amerika zrazu zistila, že je dominantnou  na tomto svete s  jednoduchým záverom. Môže si robiť, čo sa jej zachce. Svet jej padol k nohám. Úplnou  samozrejmosťou bolo zaviesť ich demokraciu a americký spôsob života do všetkých krajín sveta. Zoznam je veľmi dlhý a zabitých státisíce. Asi preto, že výklad americkej demokracie je nepochopiteľný, neuchopiteľný. Niekde platí, inde nie ?  Bolo len otázkou času, kedy si suverénne štáty tohto sveta povedia dosť.

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.