Založ si blog

Mätež

 

Pozerám sa na reklamný plagát, kde sa propaguje mlieko, čo nám dáva kravička. V okamihu mi znie lekárov hlas. Pozrieme sa čo nám povie vaša krvička. Stačí jedno písmenko doplniť a už to nemôžem tu napísať. U mäsiara je nápis lacná krkovička. V novinách je inzerát. Hľadá sa ku kravičkám  kŕmička . K tomu už len dodávam, nemám rád pokrkvanú košeľu a televízne  krváky.

 

Cudzinec, bifľujúci sa slovenčinu, pozerá sa v učebnicu na obrázky. Je tam krava, býk, vôl. Celkom zrozumiteľné vysvetlenie. Je mu v celku jasné, že v reštaurácii si bude pýtať kravinu. Keďže s tým nepochodí, tak u mäsiara už bude pýtať býkovinu. Celkom pomätený, už mu neostáva len nakoniec si pýtať volovinu. Nakoniec sa nad ním niekto zľutuje a vysvetlí mu, že je to hovädzina. Od slova hovädo. Cudzinec je celý šťastný, že nakoniec to pochopil.

 

Pokračujúc v štúdiu slovenčiny, učí sa z obrázkov. Vidí tam znázornenú sviňu, kanca, prasiatko. Jasný problém. Suverénne si bude pýtať v reštauráciu svininu, skúsi to z kanecinou a nakoniec bude s istotou pýtať prasačinu. Úplne pomätený sa dozvie, že je to bravčovina od slova brav.

Pozerá sa na obrázok, kde je znázornený dážď. Predpokladá, že vonku práve dáždí. Čuduje sa, keď sa dozvie, že to prší. Keď vidí sneh, predpokladá, že prší sneh. Dozvie sa, že sneh padá.

 

 

Čo je veľa, to je moc hovorí si cudzinec a nazýva to celé chaosom. Vysvetlia mu , že je to mätež . Čože? Méétež? Nie métež, ale mätež. Rozhodne sa vrátiť do svojej domoviny, ale pred odchodom mu hovoria, že všetko čo si požičal musí povracať. Povracať? Veď mi nie je až natoľko zle. Mysleli sme vrátiť a nie dáviť. Odišiel.

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.