Založ si blog

Múdra

 

Pri pohľade na nekonečné šóry hrubých viazaných bichlov svetových knižníc, vždy som bol ohúrený myšlienkou, čo všetko tam musí byť ukryté pred nami a vôbec, čítal to niekedy niekto?

Rozhodol som sa vyloviť niektoré aktuálne myšlienky a úvahy.

 

Vladimír Mináč: Slovenskí intelektuáli nevstupujú do polemiky, ale priamo do nenávisti; po kolená v brude nenávisti nepočúvajú toho druhého, aby náhodou neporozumeli : nenávisť sa pestuje a zalieva ako paradajky. Politické korzety, stádovitosť namiesto individualít, jarmok banalít: no, fuj!

Národná kultúra je na márach : ale načo je komu národná kultúra?

Z národa znovu budú sezónni robotníci a z krásnych dievčat zle platené prostitútky.

Ó, Americký sen

04.09.2024

Pozerám a počúvam Čantanogučuču, sledujem krásavcov s množstvom saxafónov a hrajúceho Glenna Milera. Pozerám na očarujúceho Róberta Redforda v objatí Memory. Sledujem hlboké vrásky Charlesa Bronsona, ako hovorí Claudii Cardinále so stoickým výrazom neohrozeného hrdinu, pozerajúc do diaľavy, zamrmle, že sa vráti. Nemôžem zabudnúť na skúmavý pohľad [...]

Marko Polo a Čína

21.08.2024

Už ako malý chlapec som počúval humorné vyjadrenia o tom, že im stačia čiapky, aby nás uzemnili. V Alžírsku ma navštevoval na debaty Číňan Bao, teda nie v čínštine, ale vo francúzštine. Raz som sa ho opýtal, koľko má obyvateľov župa, kde on býva? A počujem: sto miliónov. Dodnes mi to nejde do hlavy, obyvateľa republiky s päť miliónmi obyvateľov, [...]

Diamanty

09.08.2024

Pozerám sa na prsteň priateľke a pýtam sa presvedčený, že vidím sklíčka, keď počujem, že sú to diamanty, úprimne som prekvapený a ona tiež, videl som ako jej zaiskrilo v očiach, pretože po rokoch, konečne si niekto všimol tú drahocennosť, ktorú denne nosí a ktorá ju vyzdvihuje na vyšší level v činžiaku v ktorom býva. Priznám sa, že som predpokladal, [...]

koláž, fotky, mReportér

Silné záplavy sa prehnali Slovenskom a Českom. Pozrite si top výber najsledovanejších videí

21.09.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.