Založ si blog

Logika na padrť

Logika na padrť

V brazílskych pralesoch boli dva kmene, ktoré sa vyvražďovali na stretnutie. Už sa nepamätali kedy to začalo a prečo, ale, zabi ho, lebo on zabije teba. Vojna dvoch kmeňov bez zmyslu. Ojedinelý prípad. Z toho by mohlo vyplývať, že ostatné vojny majú zmysel. Alebo nie ?

Pred každou vojnou začína usilovné zbrojenie, alebo opačne, keď zbrojíme, musí potom logicky nastať boj. Načo by sme vyhadzovali peniaze zbytočne. Logika ako betón. Keď naša vláda kúpi tri lietadlá, je logické, že nie sú na boj proti teroristom, ale podľa nášho ministra obrany proti Ruskej federácii, ktorá oficiálne je naším nepriateľom.  A prečo je naším nepriateľom, lebo to nám vysvetlili Američania. A je to.

Hitlera  hrozne rozčuľovalo, že musia platiť za prehratú vojnu a začal urýchlene zbrojiť, aby sa pomstil. Podarilo sa mu to. Francúzi sa vzdali. Európske zbrojovky pracovali pre neho na plnú paru. Európu mal pri nohách. No a čo s takou krásnou , silnou, nepremožiteľnou armádou. Logicky vychádza každému aj priemernému občanovi, že to musí byť Drang nach osten, kde je dostatok lebens raum pre každého poctivého nemecké sedliačika. A nielen to, každý nemecký vojačik veril, že vojnu začali Poliaci.  Stalin zase veril, že Hitlerovi Poľsko nebude stačiť a začal zbrojiť. Chcel vyrábať traktory, ale musel vyrábať tanky.

Hitler uvažoval logicky a ekonomicky. Nebude predsa zbytočne kŕmiť obrovskú armádu a nechať ich vylihovať v kasárňach. Jasné ako facka.

A tak sa to všetko zomlelo až na to, že Hitlerova logika vyšla na padrť.

Po ukončení  veľkej zničujúcej vojny bolo každému, no možno nie každému jasné, že to stačilo. Vojny už nebudú. Takto rozmýšľal každý poctivý občan. Lenže to je omyl. Aj u nás v tom svetoobčianstve sú ľudia typu kmeňa z pralesa. Zabi ho.

Američania na vojne neprerobili. Dostali chuť na svetovládu. Mali doláre, mali atómovú bombu a mali cieľ. Rašen. A Stalin znovu stál pred voľbou, traktory, alebo tanky. Hovorí sa tomu preteky v zbrojení, preteky o tom, kto koho zničí skôr. Ako v tej džungli.

Od konca druhej svetovej vojny prebehlo viacej vojen, vojničiek takých, akoby príručných. Čaká sa, vlastne sa trvale pripravuje tá hlavná, rozhodujúca. Amerika s Európou sa o to usilovne pripravuje. Angličania nedávno vyhlásili, že majú málo atómových zbraní. Musia privyrobiť. Prečo nie ? Svet už len na to čaká. Počul som, že každý Švajčiar má v skrini pušku. Mal by mať už dve. Nám zatiaľ stačia tri lietadlá. Potom sa uvidí.

Chápete to ? tú nekonečnú ľudskú hlúposť ? Nemožno ju odôvodniť, ospravedlniť. Nemožno tolerovať.

Kto chce v Amerike, tej bohatej, Holywoodom ospevovanej veľkej kovbojskej zemi,  viesť večnú vojnu s celým svetom ?  Je to hŕstka pomätených, alebo celé spoločenstvo mysliac si o sebe, že sú naj ? Nechcem byť nespravodlivý, zaujatý. Amerika pomohla mnohým vo svete, aj naším dedom a pradedom z biedy, ale už stratila svoj morálny kredit. Škoda, preškoda.

Nový prezident Biden sa už predstavil osočovaním Putina bez dôvodov, bez príčiny. To nie je len osobná urážka, je to urážka a poníženie obyvateľov ruskej federácie. Je to výzva na boj.  Akoto preboha môže skončiť?  Nazvať obľúbeného mierneho človeka, uznávaného  štátnika vrahom ?

Pandémia raz skonči. Zbrojenie nie. Pandémia skončí, lebo proti nej sa postavil človek. Zbrojenie neskončí nikdy, lebo tam chýba človek.

Skúsme byť optimisti, aspoň niektorí.

Marec 2021

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.