Založ si blog

Tam odkiaľ pochádzam

Ak cestujem po svete, kde ponúkajú  prácu aj živobytie, vždy  objaví sa predo mnou obraz čarovného  detstva  odkiaľ Nech som kdekoľvek.

pochádzam. Je to rieka, lúky, lesy a okolité hory. Čarovná premena prírody. Snežienky z rannej  jari, fialky pod kríkom, záplava kvetín letnej lúky, šuštiace listy pod nohami zlatej jesene, líštička loviaca poľné myši skokom  na lúke pod snehom.

Áno, to je  tá zem, odkiaľ pochádzam.

To sú korene siahajúce bohvie do akej hĺbky dejín, ktoré nás kotvia a nepustia. Moje korene sú na Spiši.

Ulica stredovekého mestečka hýri farbami a pestrosťou priečelí. Vyžaruje z nich stáročná  história našich predkov, vytvárajú pohodu na duši, aj keď si to neuvedomuje.

Hovoria nám : tu sú tvoje korene, neopúšťaj nás, inak zahynieš.

 

Viacerí moji známi odišli za vidinou lepšieho života na Západ. Myslím, že to oľutovali. Na staré kolena zistia, že sú tam vždy len cudzincami. Niekde v kúte bez svedkov  si poplačú.

 

Rodný môj kraj, zo všetkých najkrajší, nie je len básnický výtvor, je to život, ktorý ak opustíš, si stratený.

 

Takže, ako hovorím, je to Spiš, ktorý ma fascinuje svojou rozmanitosťou, nádhernou prírodou a históriou. Ale je to ešte čosi.

Po maturite, dávno, veľmi dávno, dostal som sa na štúdia do Bratislavy (r.1953-58).  Z malomestských pomerov do skutočného mesta; Manderla, Dunaj,  mliečny bar pri divadle;  bolo to niečo  ohromujúce. Zrazu som pocítil, že som niečo viac. A nie len to, ale aj Fakulta architektúry, takzvaná aula, prednášky, to sa nedá opísať. To však nie je všetko.

V treťom ročníku stretol som  a zároveň stratil som,  hlavu.  Bláznivo som sa zamiloval do krásavice, ktorej nebolo páru. Bola raz aj na prvej strane časopisu Slovenka. A bola to Spišiačka z Iglova.

To je ďalšia väzba, ďalšie puto na rodný môj Spiš, konkrétne na Spišskú Novú Ves. Pri návšteve mesta s mojou kráskou  ožívam, keď tam idem sám, srdce ma bolí,  smutno mi je.

 

Vedľa osady Iglov vznikala od 13. stor. villa Nova – Nová Ves, spomína sa už v listine z r. 1268. Je  to pekný počet generácii za  752 rokov. Keď kráčaš po meste, neuvedomuješ si koľko vrstiev histórie je pod tvojimi nohami. Histórie ľudských tragédii aj šťastia, aby nakoniec si mohol  obdivovať historické mesto s jeho zákutiami a stredovekou atmosférou. Naše nové sídliská nám zabezpečujú pohodlné prežitie, cítime sa tam príjemne a bezpečne, ale bez  návštevy historického jadra sme opustení. Iba vtedy cítime, že dýchame, až keď prechádzame okolo stredovekých budov, ktoré na nás pôsobia magickou silou,  aj keď mnohí z nás si to neuvedomujeme. To je sila histórie.

Uprostred mesta sú veľmi pekné a zaujímavé historické budovy. Je to gotický kostol, krásna budova klasicistickej Radnice, významná secesná budova Reduty, Provinčný dom, kde sídlili  úrady Provincie  šestnástich spišských miest.

To je kus osobitnej histórie mesta. Úrad zriadila cisárovná Mária Terézia (1740-1780), ale richtári pre svoje snemovanie, nemali kde bývať preto mesto rozhodlo, že pri Hornáde vybudujú 16 domčekov pre veľactených bohatých richtárov – dostalo to názov Šestnástka. Žiaľ, teraz  je tam zimný štadión, menej atraktívna budova pre turistov.

Spiš ako historické územie sa delí na Horný, Stredný a Dolný. Podľa mňa je to najbohatšia časť Slovenska  na historické pamiatky a prírodné krásy.

*

Moje korene sú v Dolnom Spiši. Skok od  Spišských Vlách, Spišského Podhradia, Spišského hradu, Spišského Hrhova, skrátka a dobre samý Spiš dookola. Moje rodisko a rodisko mojej rodiny sú Krompachy.

 

Pokračovanie

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.