Založ si blog

Rómovia

Rómovia

 

Bolo to dávno. V televízii bol záber z osady na spiace dievčatko a jej mamu. Reportér sa pýta, prečo nešla do školy ? Mama: keď tak dobre sa jej spí. Pobavilo ma to, ale …to bolo všetko. Dnes by sme mohli okolo toho hodne mudrovať. V podstate takýto  prístup k vzdelaniu je tou pohromou, ktorú trpí tá komunita. A je to tak aspoň posledných sto rokov.

Čo s tým ? To je tiež otázka  posledných sto rokov.

*

Takmer denne pozerám ako na našom sídlisku  hrabú sa v kontajneroch.

Mladí Rómovia. Je mi ich ľúto. Veľmi ľúto.

Za socializmu to nebolo. Každý Róm bol zamestnaný.

Dnes, keď už patríme k bohatej, či takmer  bohatej vytúžene európskej spoločnosti, keď pod naším oknami stoja najnovšie značky metalizovaných karosérii, necháme časť našej spoločnosti vyberať smetné koše a na hlavnej ulici žobrať stroskotancov, ktorý nie sú schopní z rôznych dôvodov postarať sa o seba.

Je to hrozná hanba pre túto našu tzv. civilizovanú spoločnosť.

Ak toto má na svedomí kapitalizmus, potom to je systém rovný  hyenizmu.

*

Žijú medzi nami posledných päťsto rokov. Žijú v osadách podľa vlastných zákonov s vajdom na čele. História nezaznamenala, žeby s nimi boli zvláštne problémy. Nebúrili sa, nerobili barikády, ani revolúciu. Vystačili si sami a ostatná spoločnosť si ich takmer nevšímala. Tolerovali sme sa.

Je ťažko vysvetliteľné a ťažko pochopiteľné, prečo sa tie komunity, biela a tmavšia, tak dlho a dokonale izolovali.

Nevedeli a nevedia nájsť k sebe ľudský prístup. Päťsto rokov.

*

Za môjho detstva sme mali v našom mestečku,  v našej štvrti jedného  Róma huslistu. Vždy sviatočne oblečený, pekne sme sa zdravili…   a to bolo  všetko.

Dnes sa to hrozne zmenilo. Uvoľnené byty v troch mestských štvrtiach, v ktorých už našinci nechcú bývať, lebo nevyhovujú dnešným požiadavkám, obsadili Rómovia. Z osady do relatívne pekných rodinných domov a bytoviek musí byť pre niekoho šťastím. Stačí potom bývanie vylepšovať .  Oni to naopak všetko zničili.

Dostali byty zadarmo, to je predsa fantázia !

Nie však pre Róma. A to už neviem pomenovať. Ani tomu nerozumiem.  To by sa mal vyjadriť profesionál psychológ a vzdelaní Rómovia. Aká  je to tá  rómska duša ? Rozmýšľa   ako homo sapiens ?

Ako sa mám k tomu vyjadrovať, aby ma nepovažovali za rasistu ?

*

V debatách som sa zastával Rómov s odôvodnením : Predstav si, že si sa narodil v osade. V detstve je to fajn. Sama zábava, ale v puberte si začneš uvedomovať, ten priepastný rozdiel v spoločnosti, tie nevšímavé, často opovrhujúce pohľady, odstrkovanie pri každej príležitosti. Róm, ktorý za iných okolnosti by mohol byť dobrým odborníkom, nemá šancu sa vyhrabať z toho marazmu. Z osady, kde ho vychovávajú analfabeti a ostatný svet ich ignoruje, alebo aj  prenasleduje. Inteligentný Róm, alebo Rómka musia byť deprimovaní. A to je slabé slovo.

To je ľudský prístup k Rómom a to platí stále.

Potom už je len povýšenecký prístup bielej rasy.

*

Je smutné, že celé generácie našej tzv. civilizovanej spoločnosti  nevedeli nájsť riešenie tohto problému.

Nečakajte odo mňa recept.

A neželám si, aby sa k tomu článku vyjadrovali primitívi.

 

09/2019

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.