Založ si blog

Marko Polo a Čína

Už ako malý chlapec som počúval  humorné vyjadrenia o tom, že im stačia čiapky, aby nás  uzemnili. V Alžírsku ma navštevoval na debaty  Číňan Bao, teda nie v čínštine, ale vo francúzštine. Raz  som sa  ho opýtal, koľko má obyvateľov župa, kde on býva? A počujem: sto miliónov. Dodnes mi to nejde do hlavy, obyvateľa   republiky s päť miliónmi obyvateľov, že je to možné ? A že sa Bao unúval so mnou baviť ?

Dnes, keď sa pozriem von oknom, vidím Číňanovi do obchodu, v ktorom  je všetko, aj čiapky.  Prešli Himaláje, Goby,  čínsky múr, div sveta a sú tu. Obchodujú, ponúkajú aj čiapky a nám to vyhovuje. Sú tichí, skromní, ale vedomí, že za nimi je ich štyritisíc ročná história.

Nevedeli sme o nich nič, až do času, kedy jedného pekného rána stredoeurópskeho času  Marko Polo, Talian, pardon, Benátčan povedal, že skúsi trochu dobrodružstva.  A vybral sa ta, odkiaľ slnko vychádza. Odmietol ísť tam kde slnko zapadá. Je tam more a Marko netušil čo je za tou nekonečnou vodnou plochou, kde končí svet a možno tam ani nie je zábradlie. A nakoniec nebol námorník, ale turista. Trvalo dvesto rokov, kedy jeho súkmeňovec Krištof Columbus prišiel nato, že zem nie je plochá.

Aká bola situácia v časti sveta, zvaná Európa, keď Marko sa pustil po trase na  východ, ktorú potom nazvali Hodvábna cesta?

V Španielsku vtedy vládol kráľ Múdry, lebo sa staral o rozvoj vedy a umenia. Vo Francúzsku Filip IV. Pekný. Bol iba pekný. Ďalej tam bola Svätá rímska ríša národa nemeckého, ktorú založil Vtáčnik. V Anglicku boli za Eduarda I. pogromy. V Uhorsku zomrel náš kráľ Ondrej III, posledný Arpádovec.  Po ňom  nastúpil kráľ Ladislav V.  Bol to český kráľovič Václav a v mojich rodných Krompachoch, baníckom mestečku sa striedali a súdili  grófi o vlastnícke práva nad mestečkom. Ľud pospolitý nemal ani šajnu o Číne.

V časoch Marka Pola boli Benátky mestom, kde vládla prísna oligarchia 287 šľachtických rodín, ktoré boli zapísané v Zlatej knihe mesta a tvorili Veľkú radu, ktorá volila doživotného benátskeho vládcu – dóžu.

Odtiaľ sa  Marko vybral  objaviť po budúcej Hodvábnej ceste ďaleký  Východ. Keď prišiel do Číny na dvor mongolského cisára KUBLAJ-CHÁNA vstúpil do jeho služieb a 17 rokov putoval po jeho ríši. Do Benátok sa vrátil roku 1295. Opísal mestá a zvyky obyvateľstva, ktoré sa stali dôležitým zdrojom informácii a podnietili Európu zaujímať sa  o ten ďaleký svet.

Šírenie nových poznatkov z Číny viedlo k rozšíreniu vzdelanosti v celej Európe.

Číňania a Kórejci vynašli pohyblivý tlačiarsky stroj. Neskôr sa staval aj v Európe, bola to skutočná revolúcia v šírení poznatkov. Knihy sa dovtedy písali ručne a väčšina ľudí v Európe nevedela čítať.

Písmo a vzdelanie bolo v Číne veľmi pokročilé. Rovnako aj lekárstvo, matematika a ďalšie vedy. Štátni úradníci – mandaríni, museli byť gramotní a vzdelaní. To napomohlo rozvoju vedy a techniky. Písomnými prameňmi doložené dejiny Číny siahajú do obdobia pred 4000 rokmi.

S postupným šírením čínskej kultúry vyvinula sa špecifická podoba písma, ktorá zjednotila ľudí hovoriacimi rôznymi jazykmi a dialektmi, lebo jeho znaky vyjadrovali skôr význam než zvukovú podobu daného slova. Na čítanie novín stačí poznať 3000  znakov a je ich 30 000 tisíc.

Ideologický rámec čínskej spoločnosti vytvorili Konfucius (500 rokov pred Kristom). Jeho učenie formovalo čínsku spoločnosť viac ako 2000 rokov. Učil, že ideálna spoločnosť sa môže obnoviť harmonizáciou „ piatich vzťahov“ : medzi manželom a manželkou, vládcom a ministrom, otcom a synom, starším a mladším bratom, priateľom a priateľom. Nižšie postavený musí zachovať poslušnosť, vyššie postavený musí byť spravodlivý a láskavý.

Naše poučenia: nezabiješ, nezosmílniš, neokradneš, táto spoločnosť  nepoznala?

 

Ak by vnúčik chcel vedieť niečo o Číne, odpovedal by som, že Čína je veľká. Raz prišiel za mnou, že pozná najväčšie číslo, že je to trilión a ja mu hovorím, pridám jednotku a už je to väčšie číslo ako tvoje. Tak je to aj s Čínou, nemožno ju opísať, lebo je veľká ako čínsky múr, ako terakotová armáda, ako rieka Žltá, ako číslo jeden a pol miliardy, plus jeden.

 

Odbočím trochu od Hodvábnej cesty a pozriem sa  na vtedajší okolitý svet Marka Pola.

V oblasti techniky a vedy boli Číňania, Indovia a Arabi vždy o niečo vpredu pred ostatnými národmi. Križiaci, ktorí sa vrátili z Palestíny priniesli arabské poznatky o lekárstve, technike, astronómii a matematike. Matematik Fibonacci z Itálie založil svoju prácu na informácii z arabských kníh. Angličan Roger Bacon, jeden z najväčších  západných vedcov postavil svoje učenie na poznatkoch z moslimského Španielska a Egypta. Výroba papiera sa do Európy rozšírila z Arábie na konci stredoveku. Píšem o období v rokoch okolo 1300 n.l. A čas bežal a menil sa.

Pod čiarou:

  • Veľký čínsky múr má 2450 km, výška 16 m, šírka v základni 8 m; stavali ho

300 000 robotníkov

  • Okolo 2630 pred Kr. Chuang-ti ( Žltý cisár ) zaviedol chov priadky morušovej, tkanie a vyšívanie hodvábu. Húsenice priadky morušovej sa zakukľujú v pevných oválnych zámotkoch dlhých asi 3 cm. Zámotky sa najprv vysušili na slnku, potom sa hodili do vriacej vody , kde sa od nich oddelila pevná látka, ktorá drží vlákna. Pradenie odpadlo: zo zámotkov sa uvoľňovali nekonečné vlákna, ktoré sa navinuli a hneď bez ďalších úprav tkali.
  • Okolo roku 3630 pred Kr. začali v Číne používať tuš. Na papyruse bol nerozpustný.
  • Okolo roku 750 pred Kr. zhotovili v Číne 13 m vysokú pagodu odliatu z čistého železa
  • V roku 105 po Kr. v Číne vynašli papier z handier.

Vysvetlivky :

  • Marco Polo (1254-1324) Benátky.
  • Kráľ Alfonz X. Múdry. 1221 Toledo
  • Kráľ Filip IV. Pekný 1285
  • Saský vojvoda Henrich I. Vtáčnik
  • Anglický kráľ Eduard I. 1290
  • Kráľ Ondrej III. 1290-1301
  • Môj pracovný pobyt v Alžírsku 1986-1990
  • Kráľ Ladislav V. 1301-1305, bol český kráľovič Václav

Ó, Americký sen

04.09.2024

Pozerám a počúvam Čantanogučuču, sledujem krásavcov s množstvom saxafónov a hrajúceho Glenna Milera. Pozerám na očarujúceho Róberta Redforda v objatí Memory. Sledujem hlboké vrásky Charlesa Bronsona, ako hovorí Claudii Cardinále so stoickým výrazom neohrozeného hrdinu, pozerajúc do diaľavy, zamrmle, že sa vráti. Nemôžem zabudnúť na skúmavý pohľad [...]

Diamanty

09.08.2024

Pozerám sa na prsteň priateľke a pýtam sa presvedčený, že vidím sklíčka, keď počujem, že sú to diamanty, úprimne som prekvapený a ona tiež, videl som ako jej zaiskrilo v očiach, pretože po rokoch, konečne si niekto všimol tú drahocennosť, ktorú denne nosí a ktorá ju vyzdvihuje na vyšší level v činžiaku v ktorom býva. Priznám sa, že som predpokladal, [...]

REKAPITULÁCIA

21.07.2024

Už nemá význam zapájať sa do debaty o Ukrajine. Ubehlo už vyše 20 rokov jej samostatnosti a už je tam generácia vychovávaná cieľavedome k nenávisti k Rusom. Bez vážnejších príčin. Dosť neobvyklé. Pravdivý vývoj od prevratu už nikoho nezaujíma. A to vedie ku katastrofe. Pravda umrela. Už iba toľko : Prví boli Švédi, ktorí dostali kopanec pri Poltave, druhý [...]

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová

ONLINE: Sikorski vysvetľoval svoje slová o referende na Kryme. Lavrov hovoril o vojenskej spolupráci s Čínou

21.09.2024 06:40

Kyjev kritizoval poľského ministra Radosława Sikorskeho za slová o Kryme pod mandátom OSN a prípadnom referende. Ide o nedorozumenie.

polárny ľadový medveď

Na Island po rokoch priplával na kryhe ľadový medveď. Polícia ho zastrelila ako hrozbu

21.09.2024 06:04

Islandská polícia zastrelila ľadového medveďa, ktorý je na severoeurópskom ostrove veľmi vzácnym úkazom.

Libanon, Bejrút, raketový útok, Izrael

Libanonský minister varoval Bezpečnostnú radu OSN: Na Blízkom východe sa schyľuje k veľkému výbuchu

21.09.2024 06:00

Búhabíb obvinil Izrael z výbuchov tisícok pagerov a vysielačiek hnutia Hizballáh, ktoré v Libanone zabili najmenej 37 ľudí a zranili 3000, vrátane civilistov.

Wildberries2photo 2024-07-31 14-04-17

Krvavý rozvod najbohatšej Rusky. Čo s tým majú spoločné Putin a Kadyrov?

21.09.2024 06:00

Keď sa rozvádzal Jeff Bezos, tiež to nebolo jednoduché. Právnici ale všetko vyriešili. Zakladateľ Amazonu zaplatil tučné finančné vyrovnanie a bol voľný. Rusko však nie je Amerika. Rozchod najbohatšej Rusky poznačila krvavá prestrelka.