Založ si blog

Fantázia

Fantázia

Ešte žije generácia pamätajúca sa na prosperujúce hospodárstvo a usporiadanú humánnu spoločnosť. Ešte sú svedkovia. Dlho to nebude trvať. Nová generácia už nepochopí ani neuverí, že niečo také mohlo existovať. Že existovala  v živote občana istota.

Pred dvadsiatimi rokmi tak to bolo. Potom zasiahla piata kolóna so štrngajúcimi kľúčmi. To sme boli my, plný viery v pečené holuby.

Pretrhali sa všetky zväzy, prestali fungovať zákony, predpisy, nastal obrovský chaos a strach o osobnú budúcnosť. Ostali ruiny. Mútna voda a hmla. Tak sa dobre loví a kradne. Prosťáčkovia sa vyžívali v boji proti komunistom. A chaos pokračoval.

 

Občan Západu sa čudoval našej hlúposti. Kapitál Západu sa nečudoval. Tešil sa. Nastala lúpež storočia. Všetko čo stálo za to, dostalo sa do rúk Západu. Všetko. Masa peňazí z toho majetku plynie tam. A my máme ťažkosti s dostavaním autostrád a keby len s tým.

Spoločenský život zanikol. Chaos v mnohých odvetviach pokračuje. Strach o budúcnosť tiež.

To sa udialo rovnako vo všetkých bývalých socialistických štátoch.

 

Na východ od raja sú vykradnuté štáty.

S nášho bývalého majetku, rodinného striebra s pokorou odvádzame zisky na Západ. Za túto našu  poslušnosť dostávame omrvinky z rôznych fondov.

Rozdiel v životnej úrovni ani po dvadsiatich rokoch  sa nevyrovnáva a takto aj ostane. Sme tá chudobnejšia časť Európy, tá vykradnutá.

 

Šéfovia bývalých socialistických štátov  mali by sa k tomu spoločne postaviť. Ako  zväzok prútov.

A nielen to. Mala by sa vytvoriť vedecká komisia, ktorá by zhodnotila dva systémy. Plánovité hospodárstvo a chaotické hospodárstvo dnešného sveta. Prehodnotiť a dať odporúčania vládam bývalých socialistických štátov, ktoré ešte pamätajú.

 

To je však fantázia, ako som upozornil v nadpise.

09/2019

 

 

Moje svedomie

19.04.2024

Píšem k vôli svojmu svedomiu. Ako bloger nemal by som mlčať. Viem, že môj hlas nič neznamená, nič nezmení. Udalosti na Ukrajine sledujem od prvopočiatku, preto môj postoj je jednoznačný. Ruská federácia vedie spravodlivú vojnu. Putin je povinný ju vyhrať. Bodka.

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.