Fantázia

17. septembra 2019, lalo, Nezaradené

Fantázia

Ešte žije generácia pamätajúca sa na prosperujúce hospodárstvo a usporiadanú humánnu spoločnosť. Ešte sú svedkovia. Dlho to nebude trvať. Nová generácia už nepochopí ani neuverí, že niečo také mohlo existovať. Že existovala  v živote občana istota.

Pred dvadsiatimi rokmi tak to bolo. Potom zasiahla piata kolóna so štrngajúcimi kľúčmi. To sme boli my, plný viery v pečené holuby.

Pretrhali sa všetky zväzy, prestali fungovať zákony, predpisy, nastal obrovský chaos a strach o osobnú budúcnosť. Ostali ruiny. Mútna voda a hmla. Tak sa dobre loví a kradne. Prosťáčkovia sa vyžívali v boji proti komunistom. A chaos pokračoval.

 

Občan Západu sa čudoval našej hlúposti. Kapitál Západu sa nečudoval. Tešil sa. Nastala lúpež storočia. Všetko čo stálo za to, dostalo sa do rúk Západu. Všetko. Masa peňazí z toho majetku plynie tam. A my máme ťažkosti s dostavaním autostrád a keby len s tým.

Spoločenský život zanikol. Chaos v mnohých odvetviach pokračuje. Strach o budúcnosť tiež.

To sa udialo rovnako vo všetkých bývalých socialistických štátoch.

 

Na východ od raja sú vykradnuté štáty.

S nášho bývalého majetku, rodinného striebra s pokorou odvádzame zisky na Západ. Za túto našu  poslušnosť dostávame omrvinky z rôznych fondov.

Rozdiel v životnej úrovni ani po dvadsiatich rokoch  sa nevyrovnáva a takto aj ostane. Sme tá chudobnejšia časť Európy, tá vykradnutá.

 

Šéfovia bývalých socialistických štátov  mali by sa k tomu spoločne postaviť. Ako  zväzok prútov.

A nielen to. Mala by sa vytvoriť vedecká komisia, ktorá by zhodnotila dva systémy. Plánovité hospodárstvo a chaotické hospodárstvo dnešného sveta. Prehodnotiť a dať odporúčania vládam bývalých socialistických štátov, ktoré ešte pamätajú.

 

To je však fantázia, ako som upozornil v nadpise.

09/2019