Rómovia

7. septembra 2019, lalo, Nezaradené

Rómovia

 

Bolo to dávno. V televízii bol záber z osady na spiace dievčatko a jej mamu. Reportér sa pýta, prečo nešla do školy ? Mama: keď tak dobre sa jej spí. Pobavilo ma to, ale …to bolo všetko. Dnes by sme mohli okolo toho hodne mudrovať. V podstate takýto  prístup k vzdelaniu je tou pohromou, ktorú trpí tá komunita. A je to tak aspoň posledných sto rokov.

Čo s tým ? To je tiež otázka  posledných sto rokov.

*

Takmer denne pozerám ako na našom sídlisku  hrabú sa v kontajneroch.

Mladí Rómovia. Je mi ich ľúto. Veľmi ľúto.

Za socializmu to nebolo. Každý Róm bol zamestnaný.

Dnes, keď už patríme k bohatej, či takmer  bohatej vytúžene európskej spoločnosti, keď pod naším oknami stoja najnovšie značky metalizovaných karosérii, necháme časť našej spoločnosti vyberať smetné koše a na hlavnej ulici žobrať stroskotancov, ktorý nie sú schopní z rôznych dôvodov postarať sa o seba.

Je to hrozná hanba pre túto našu tzv. civilizovanú spoločnosť.

Ak toto má na svedomí kapitalizmus, potom to je systém rovný  hyenizmu.

*

Žijú medzi nami posledných päťsto rokov. Žijú v osadách podľa vlastných zákonov s vajdom na čele. História nezaznamenala, žeby s nimi boli zvláštne problémy. Nebúrili sa, nerobili barikády, ani revolúciu. Vystačili si sami a ostatná spoločnosť si ich takmer nevšímala. Tolerovali sme sa.

Je ťažko vysvetliteľné a ťažko pochopiteľné, prečo sa tie komunity, biela a tmavšia, tak dlho a dokonale izolovali.

Nevedeli a nevedia nájsť k sebe ľudský prístup. Päťsto rokov.

*

Za môjho detstva sme mali v našom mestečku,  v našej štvrti jedného  Róma huslistu. Vždy sviatočne oblečený, pekne sme sa zdravili…   a to bolo  všetko.

Dnes sa to hrozne zmenilo. Uvoľnené byty v troch mestských štvrtiach, v ktorých už našinci nechcú bývať, lebo nevyhovujú dnešným požiadavkám, obsadili Rómovia. Z osady do relatívne pekných rodinných domov a bytoviek musí byť pre niekoho šťastím. Stačí potom bývanie vylepšovať .  Oni to naopak všetko zničili.

Dostali byty zadarmo, to je predsa fantázia !

Nie však pre Róma. A to už neviem pomenovať. Ani tomu nerozumiem.  To by sa mal vyjadriť profesionál psychológ a vzdelaní Rómovia. Aká  je to tá  rómska duša ? Rozmýšľa   ako homo sapiens ?

Ako sa mám k tomu vyjadrovať, aby ma nepovažovali za rasistu ?

*

V debatách som sa zastával Rómov s odôvodnením : Predstav si, že si sa narodil v osade. V detstve je to fajn. Sama zábava, ale v puberte si začneš uvedomovať, ten priepastný rozdiel v spoločnosti, tie nevšímavé, často opovrhujúce pohľady, odstrkovanie pri každej príležitosti. Róm, ktorý za iných okolnosti by mohol byť dobrým odborníkom, nemá šancu sa vyhrabať z toho marazmu. Z osady, kde ho vychovávajú analfabeti a ostatný svet ich ignoruje, alebo aj  prenasleduje. Inteligentný Róm, alebo Rómka musia byť deprimovaní. A to je slabé slovo.

To je ľudský prístup k Rómom a to platí stále.

Potom už je len povýšenecký prístup bielej rasy.

*

Je smutné, že celé generácie našej tzv. civilizovanej spoločnosti  nevedeli nájsť riešenie tohto problému.

Nečakajte odo mňa recept.

A neželám si, aby sa k tomu článku vyjadrovali primitívi.

 

09/2019