Založ si blog

Architektúra

Architektúra

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť.

Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom iná otázka je či všetko navrhoval architekt. Žiaľ,  nie. Prečo ? to je už iná otázka, iný problém.

 

Architektúra je tvorba priestoru v ktorom žijeme. Tvorba vnútorného ako aj vonkajšieho priestoru.

Táto tvorba priamo závisí od technickej úrovne staviteľstva.

 

Stáročia bola k dispozícii pre stavbu stien len tehla s vypálenej hliny a na stropy drevo, alebo oceľ. Týmto materiálom bola budova obmedzená v tvorbe vnútorných ako aj výškových rozmerov. Staviteľ vedel ako má stavať, ako vytvoriť fasádu. Mal na to vzor a empirické skúsenosti. V týchto časoch sa nehovorilo o architektúre ani o architektoch. Boli slohy a boli stavitelia.

Začalo to v starom Grécku, dnes hovoríme o antike.  Dali svetu veľké umenie v staviteľstve, sochárstve, vo filozofií. Rimania značne zvýšili úroveň staviteľstva, ale používali stále klasické prvky. Tympanón, rímsa, stĺpy a pod.

Tieto prvky gréckeho staviteľstva sa používali celé stáročia vo všetkých slohoch až po secesiu, kde boli nahradené rastlinnou ozdobou.

Výnimkou je gotika, originálny sloh. Vznikol vo Francúzsku. Autorom je opát a je to sloh na oslavu Boha. Chrámy postavené v gotickom slohu sú najväčším vzopätím ľudského ducha doby. Sú neprekonateľné.

 

V staviteľstve začiatkom dvadsiateho storočia nastal skok v možnosti tvorby budov objavením železobetónu.

Francúzi ( Monier, Hennebique, Freysinet…) dotiahli teóriu železobetónu na exaktnú úroveň.

Vznikla nová možnosť tvorby budov. Betónový skelet.

Voľný pôdorys, priebežné okná, konzoly, tvorba priestoru bez obmedzenia. Začala éra  nového staviteľstva, tzv. moderna. Slohy zanikli.  Súčasne sa začali odborníci deliť na architektov a inžinierov.

 

Posledný sloh v staviteľstve sa u nás menuje secesia (cca 1890 -1915). Pekné budovy na ktorých je čo pozerať.  Sú to budovy s  umeleckým výrazom fasád,  vytvarovanými oknami a  prírodnými prvkami na stene. Škoda, že sa v modernej architektúre upustilo od umeleckého stvárnenia fasád.

Po tomto poslednom slohu  boli fasády už bez výzdoby. Holé steny. Bola to prudká zmena.

Čisté tvary budov s hladkými stenami zaujali mladú generáciu architektov ( Walter Gropius, Le Corbuseur, Mies van der Rohe, Adolf Loos a ďalší ).

Prispela k tomu aj americká pragmatickosť, jednoduchšia a lacnejšia výstavba. Skrátka nastalo nové storočie.

Ozdobovanie fasád zaniklo. Vznikol odpor , ktorý vrcholil knižkou Adolfa Loosa , kde ornament všeobecne, nielen v architektúre,  nazval zločinom. Bola to už od neho zvrátenosť.

 

Tak sa stalo, že nahé fasády postupovali cez celé storočie.

Vie niekto povedať, ako to vplýva na človeka ?  Rásť, žiť,  v prostredí bez dotyku umenia ? Neboli posledné vojny práve preto ?

 

Na naše šťastie, máme ešte historické centrá miest, kde je čo obdivovať.

Je v nich uložený  koncentrát ľudského umu, umenia a práce, ktorý už dnes nikto by nevedel zopakovať. Je tam atmosféra stáročí , ktorá na nás vplýva,  aj keď si to  neuvedomujeme.

Vďaka vám predkovia. Majstri staviteľského umenia.

 

LB  03/2019

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

Dubový les

13.01.2024

Prechádzam sa po lese. Denne. Nie po hocijakom lese, ale dubovom lese. Nekonečný les, duby a dubiská. Veľmi zriedka sa tam objaví buk. Veľakrát som Eve a Elenke vysvetľoval, ako rozoznať dub od buka. Dub drsný, buk biely. ( dd bb ) Aké jednoduché. Eva je moja žena. Priateľky ju volajú Evička, ja len Eva. Evička, je to pre mňa nevhodné. Ani neviem prečo. Asi v detstve som [...]

Mikuláš

05.12.2023

Mikuláš Radosť zo zimy vždy som mal a neboli to iba sneh a ľady, boli to aj mikuláškovia z čokolády. Trblietavé rúcho z červeného zlatka nádhera malého Mikuláška. * Zimná atmosféra, tajomstva zrod, Mikuláš, to vianočný úvod. Vyčistené topánky pod oknom, nedočkavé srdce do rána, čo dala tam mama? * Mikuláš je vstup do zimnej nálady, detskej [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.