Založ si blog

Keby

Keby…nebolo k…

 

Čarovné slovo.

Koľko problémov by sa dalo vyriešiť týmto slovom.

Keby v stredoveku do úzkych uličiek, z kamennými budovami bez prístupu slnka, nevylievali z okien nočníky, nebol by mor a neboli by  morové stĺpy. Tým kamenným budovám ľudia nedopriali slnko. Bolo tam ako v chladničke. Mohutné periny, čiapka na hlave, šerbeľ pod posteľou. Studené kamenné múry boli preto,  lebo to bol materiál po ruke a lacný. Doviezol si ho každý sám z blízkeho okolia. Úzke uličky boli preto, lebo pozemok bol drahý. Večer  po uličkách  chodil nočný pajtáš  z lampášom a vyvolával o poslednej hodine, kedy už nemožno vylievať občanom šerble na hlavu.  Takto to trvalo hodne sto rokov, až jednému bohatému Londýňanovi povolili nervy a pustil sa do budovania mestskej stoky. Za svoje peniaze. Keď mu došli, došla aj stoka. Nakoniec po čase ju ukončil. Bol to úspech európskej civilizácie, ktorá dokázala , že až tak veľmi nezaostáva za Rimanmi. Iba tak približne tisíc dvesto rokov. Rimania už v tejto dávnej dobe stavali svoje mestečká kompletizované. Verejné záchody s kamennými, umelecky spracovanými sedadlami, s tečúcou vodou do  mestskej   stoky. Už len spomeniem, hoci to nepatrí k danej téme, že  tam boli verejné kúpele pre očistu tela a amfiteáter  pre očistu duše. No a na dôvažok aj verejný dom a chrám pre rímskych bohov. To sa žilo. Chlieb a hry. Zrúcaniny toho rímskeho mestečko s názvom Timgat sú v severnej Afrike.

*

Keby pračlovek obrastený srsťou nebol  podľahol pokušeniu odievať sa kožušinou, pýšili by sme sa krásnou srsťou a nemuseli by sme mať šaty. Určite v tom mala prsty žena. Chcela sa parádiť. Skúšala, skúšala, vymýšľala módu, až jej prestala rásť srsť. Koľko času a peňazí by sme ušetrili. A materiálu.  Dnes nás veda o fyzike presviedča, že vlastne ani nie sme.  Hmota je len v našich predstavách.   Všetko je energia  a z tej energie môžeme vyžiť. A sú už takí medzi nami, ktorí  nejedia.  Kalap dolu. To by bolo. Prestať jesť. Celosvetovo. Nemuseli by sme siať, nemuseli by sme žať.  Kravy , bravy by sme potrebovali už len na kožu. Na topánky, na kabelky. Ako ich odnaučiť žrať, to ešte nevieme.

Keby francúzsky šľachtic Lavoisiere, otec modernej chémie vedel, že príde pod gilotinou o hlavu, určite by ušiel  a pokračoval  by v pokusoch . Chémia by sa dostala o hodný kus dopredu. Talentovaných a bohatých nebolo nazvyš.  Ani vtedy, ani teraz. Vzdelaných je hodne, ale múdrych pomenej.  V oných časoch sa alchymisti pokúšali vyrobiť zlato pre kráľovské dvory. Priživovali sa. Keď to ale dlho trvalo, zdrhli. Tí šikovnejší. Ostatným sa ušlo trochu mučenia a napokon vyslobodenie. Utrpeli zranenie, ktoré je nezlučiteľné so životom .Akoby to komentovali naši policajti dnes. Z alchymistov sa  nakoniec vykľuli seriózni chemici. A máme výbušniny. Dôležité pre udržanie rovnováhy medzi súčasnými  hašterivými kmeňmi, dedičmi pravekých pudov o nadvládu. A máme aj umelé hmoty. Nezničiteľné. Ešte že máme oceány, kde sa dobre skladujú pre budúce generácie. Chémia je fajn. Dnes sme už o trochu ďalej. Chemici tvrdia, že  pri rozložení hmoty platí rovnováha. Ak napríklad rozložíme vodu na vodík a kyslík, tak samozrejme, že ľavá strana rovnice sa bude rovnať pravej strane.  (H2O = H2 + O) . Vo fyzike to už samozrejme nie je. Najväčším a najnepochopiteľnejším objavom fyziky mikročastíc je, že ľavá strana rovnice sa nerovná pravej. Známy fyzik tvrdí, že ak by sme to vedeli skôr, tak sme hodne ďalej vo vede. On ide ešte ďalej. Ak by ľudstvo vyhynulo, tak jediný odkaz ktorý by sme mali zanechať, to je tá rovnica… AB sa nerovná BA. Netvárim sa, že tomu rozumiem. Časť fyziky, ktorá sa nedá pochopiť, je kvantová fyzika. Jeden z fyzikov uvádza nasledovný príklad : Z pralesa vyjde pračlovek a uvidí krásne auto. Podíde, obzerá, nasadne, dokonca naštartuje, ale  už nevie čo ďalej. Tým pračlovekom sme my a  auto je kvantová fyzika. Prebádaná, výpočtami a experimentami doložená, ale nepochopená.

*

Keby... Ferdinand, následník trónu, brat staručkého mocnára Rakúsko Uhorskej ríše Františka Jozefa alias Ferencjóžku bol sa rozhodol, že navštívi Bosnu v zime, nebol by sa viezol v otvorenom koči a nejaký pomýlený študent nebol by ho mohol trafiť. Tak jednoduché. Nebola by prvá, nebola by druhá svetová.  Svet by bol iný. Vraj nikto nechcel z vtedajších panovníkov bojovať. Chceli ale generáli. Generálne štáby mali perfektne vypracované plány. Spústa pracovných hodín by vyšla navnivoč. To predsa nejde. Takže jeden mocnár povolil, druhý nemohol ostať v hanbe, a už to šlo. Samospádom. Viedenčania volali na slávu a podľa nich vojna mala skončiť do troch mesiacov.  Vinu mal otvorený kočiar. Alebo nie ?

Keby boli Schikenburgera, alias Hitlera vzali na umeleckú školu, bol by zaujatý farbičkami a určite  by nenapísal Meine Kampf, ale Meine colór a svet by bol iný. Farebnejší. Národy by sa mlátili aj tak, ale by to bolo možno uhladenejšie. Akosi civilizovanejšie.

*

Keby som to bol vedel… Okresný tajomník Rodnej strany prišiel na vidiek na pravidelnú kontrolu družstva. Popozerať, podiskutovať, a tak. Počas jeho užitočnej debaty s predsedom družstva mu do kufra jeho služobného auta napchali  čo sa len tam zmestilo; mäso, klobásy, a pod. a pod., ako obvykle. Doma otvorí kufor auta… a prekvapene zvolá…čo to zase ? Keby som to bol vedel. Nedovolil by som. Môžeme hádať, čo by nedovolil. Dali mu málo ?  Korupcia v malom. Za socializmu. Dnešný systém demokratických tržných vzťahov sa už s takými maličkosťami nezaoberá. Kufor áno,  nie mäsa ale peňazí.

Keby človek nebol tak závistlivý všetko by bolo ináč. Keď  zdochla koza nám, nech zdochne  aj susedovi. Tak je to správne. Po tej našej Nežnej, objavil sa talentovaný politik, žiaľ neskúsený v politike, ktorú právom nazývame Špinavá. Ten naivný človek vyhlásil niekoľko krát: … ak už má byť privatizácia, nech  to získajú našinci a nie cudzinci. Na to nemal ani pomyslieť a nie ešte hovoriť. Vzniklo celonárodné vzopätie ducha, pre spravodlivosť. Hotové cunami. S jednoduchou myšlienkou: prečo sused a nie ja. Zatiaľ čo naša opozícia od vzrušenia takmer skolabovala, bolo za Veľkou mlákou dávno rozhodnuté. Žiadne  tancovačky ani rabovačky pre našincov  –  susedov nepovolíme. Nato sme my na západe príliš dobre podkutý. I stalo sa . Ešteže nám ostali aspoň gate.

V tomto chaose, v tej hysterickej dobe zvlášť vynikol náš herec. Známy nespokojenec zo všetkým. Na krátky čas bol ministrom zahraničia. Hneď po prvom rozhovore so susedným ministrom skolaboval. Musíme mu to uznať. Bez naučeného textu ako herec predsa nemôže sa seriózne rozprávať s hocikým. Musel odísť a od tej chvíle mal premiér nepriateľa č.1, pokiaľ nezapočítam ďalšie jedničky z okolia opozície. On sa ešte zviditeľnil pred kamerou, keď napľul do pohára prednášajúcemu ministrovi vnútra. Druhy krát, keď sa to indivíduúm prihlásilo za kandidáta na prezidenta. Je to dané prírodou. Zakomplexovaný mužíček nepozná medze.

Nasledujúci premiér už nemal  žiadne výčitky svedomia. Vycestoval  za Veľkú mláku a bolo to. Ostala ruka v rukáve.  Ak by ten prvý premiér bol tvrdohlavo odolával cudziemu kapitálu, bol by uspel ? Ani náhodou. Boli by ho zavraždili. Tak ako Alendeho, Ortégu, Husseina, Kadafiho. Masový vrah Pinochet sa dožil vysokého veku pod ochranou  demokratických  a ľudsko- právnych  idey a práva na osobnú slobodu, tak vehementne presadzovanú Vládcami súčasného sveta, Spojenými štátmi. Ak by náhodou sa im zachcelo ho odsúdiť na doživotie, tak za slušné správanie by bol o tri dni na slobode. Podľa Zvykového práva USA.

*

Keby politika nebola až natoľko špinavá, určite by sa o ňu uchádzali aj slušní ľudia.

Dnes nám hrdo oznamujú, koľko peňazí dostávame od EU, ale zamlčujú  koľko ich   odchádza do zahraničia z ukoristených, nami vybudovaných podnikov. Je nereálne myslieť si, že sa dá niečo meniť. Kapitalizmus ako ho definoval Marx, už neexistuje. Ak si svetová

Ak si svetová veľmoc určuje pod bodákmi hodnotu dolára a súkromná banka s názvom Federálna, rozmnožuje doláre podľa toho koľko má na sklade papiera, potom nečudo, že sa odhaduje, že je päťdesiat krát viacej peňazí na trhu ako je tovaru. A Svetovládca si požičiava od súkromnej tlačiarne bez škrupúľ koľko sa mu zachce. Celý svet platí Američanom za láskavosť, že môže obchodovať s dolármi. Bez problémov môžu rozširovať okupačné základne po celom svete. Rád by som to ukončil s humorom, ale nejde mi to. Prezident J. Kennedy  pokúšal sa túto federálnu rozmnožovňu naozaj s federalizovať. Zavraždili ho.

*

Keby politika nebola až natoľko špinavá, …neboli by Gorbačova oklamali. Mohol presadzovať svoju myšlienku o spoločnom európskom dome od Atlantiku po Ural. Bóže, aký bol len naivný. Dokončil to ďalší naivák, ochlasta Jeľcin. Rusko sa dostalo na dno. Západniari si mädlili ruky. Veľa nechýbalo a Ukrajina by bola v NATO, v Sevastopole by kotvili Američania, kasárne na Kryme by boli obsadené vojakmi NATO, pardon Američanmi, Sibír by sa stal ďalším štátom USA prepojeným cez Aljašku a všetko by bolo OK. Na Ukrajine by  sa  n e b o j o v a l o.

Po dlhom období cárov, Rusov, prišiel do čela tejto veľkej nepokorenej ríše Gruzínec, potom dvaja Ukrajinci, až napokon je tam znovu Rus. Už nie naivný a nie ochlasta. Silný vo svojom charaktere a pevný vo svojom predsavzatí pozdvihnúť Matičku Rus na takú úroveň, aby sa občania mali dobre a cítili bezpečne. Následník Petra I. Veľkého.

To sa nemalo stáť. Predsa každému politikovi musí byť nad slnko jasné, kto diriguje túto planétu zvanú Zem. Žiaľbohu nebolo to dosť jasné ani Alendemu, Husseinovi, Kadafimu, …atď. A všetci, ale všetci si musia  na tomto svete uvedomiť, ako ťažko sa dobíjal západ Veľkej zeme, koľko domorodcov, nazývaných Indiáni,  muselo zahynúť a koľko námahy to dalo premiestniť ich do rezervácie. Svet musí byť k tomu tolerantný. Holywood to pochopil. Je to už zakódované v génoch. Kowbojská kultúra.

A tak začala vojna na Ukrajine. Tam za Veľkou mlákou majú enormný záujem na tom, aby Ukrajinci boli demokrati, teda, aby mali demokraciu a ľudské práva a slobodné voľby ako posledne, kedy sa násilne do vlády a parlamentu a za prezidenta dostal výkvet demokratov. Okamžite bolo nutné poslať na vlastné obyvateľstvo armádu na zničenie obytných štvrtí, škôl, nemocníc a pod.  To všetko je organizované ako nátlak na Rusko, na vyvolanie tretej svetovej vojny.

 

august 2015

 

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.