Založ si blog

Rasa

Rasa.

 

Rasu tvorí skupina ľudí s určitými znakmi,

ktoré vznikli v rannom období ľudstva.

 

V septembri tisíc deväťsto štyridsať nastúpil som  ako žiačik do prvej triedy základnej školy, vtedy zvanej Ľudová škola. Veľa som o svete nevedel. Nik ma neinformoval. Aj keby, veľa by som toho neporozumel. Prvá Slovenská republika mala rok. Ja som už mal šesť. A jedine čo ma zaujímalo, bol šlabikár  s farebnými obrázkami.

Predo mnou v školskej lavici sedel chlapček, ako ja a ako ostatní. Ničím sa nelíšil, ibaže na neho niektorí pokrikovali pajkeles. Nevedel som čo to znamená. Po nejakom čase už nesedel predo mnou. Neuvedomoval som si to. Mal som problémy s „ mama má Emu „.

Pred sebou  mám ešte obraz bradatého muža s bičom a konským povozom, ako sa rozpráva s mojim otcom. Pre mňa nič zaujímavého, ale otec určite tušil, čo sa deje v tom  našom vojnovom štáte.

Ešte sa pamätám na zvučku vo filmovom žurnály „ Od Tatier po Azovské more „ keď som sedel v kine s mamou,  pozerajúc na film Kocúr v čižmách. Zábery boli z bojov, kde ukazovali akýchsi biednych ľudí.

*

Na poliach prvej svetovej, pobehával neznámi freiter Adolf Schicklgruber. Jeho veliteľ bol Žid. Možno to bolo prvé poníženie takej význačnej árijskej rasy, do ktorej, myslel si, patril on. Neskôr, už s  menom Adolf Hitler.  Význační umelci, vedci, finančníci boli Židia. To už bolo priveľa na jeho náturu. A tak vznikli norimberské rasové zákony. Semitská rasa, ktorá očividne vládla svojou schopnosťou a nevýbojnosťou musela sa podriadiť vyššej moci. Moci teroru a umelej nadradenosti.

*

Po pláňach starej Palestíny chodil  mládenec, debatoval, diskutoval a možno aj  robil zázraky. Menoval sa Ježiš. Vyvolával údiv nad svojou múdrosťou.  Neušla sa mu Nobelová cena tak ako  Einšteinovi, ktorý za objavy storočia, možno tisícročia nedostal cenu, lebo učení ľudia ho vtedy  nepochopili. Obaja boli  Židia, tak ako väčšina nositeľov Nobelovej ceny.

*

Otec alkoholik, matka syfilityčka, štyri deti debilné. A piate je … Beethoven.

*

Židia, ktorých korene siahajú hlboko do histórie, rozptýlili sa z Palestíny  po svete. Stratili domov, ale aby nestratili svoju identitu, držali sa pokope, vytvárali izolované obytné štvrte. Aj keď nebývali tam, tak sa prirodzeným spôsobom  izolovali od ostaného obyvateľstva svojim správaním, iným náboženstvom a schopnosťou v obchodovaní, finančníctve, vede. To  vyvolávalo závisť, nenávisť a odpor ostatného obyvateľstva.

Držali sa svojho náboženstva, svojich zvykov, čo im od väčšiny obyvateľstva nebolo tolerované.

Izolovanosť jednotlivcov mohla vplývať na ich vyššiu pracovitosť, snahu vyniknúť . Takýto spôsob žitia po tisícročiach, musí zanechať genetické stopy, mimoriadne talenty.

*

Veda sa zaprisaháva, že geneticky sme rovní. Možno. Možno aj nie. Ten výpočet nobelantov z radov Židov bude asi zo spôsobu ich života, ako je to vyššie uvedené. Tajná, alebo i netajná viera, že sú vyvoleným národom, určite prispievalo na ich pocit skrytej výnimočnosti a posilňovalo  ich individuálny výkon vo všetkom čo  robili a robia.

Vsúva sa nám však aj iná história : Mezopotámia, Perzia, Gréci, Rimania – stredný východ s obrovským vkladom v architektúre a umenia. Ľudstvo z toho čerpá dodnes.

*

Podľa legendy Ježiš chodil po hladine jazera. Dnešná veda nás presviedča, že sila myšlienky a pootvorenie ďalšieho percenta mozgovej činnosti, to môže dokázať. Skok v teoretickej kvantovej fyzike je neuveriteľný. Pre budúcnosť nepredstaviteľný. Náš mozog vyvíjajúci sa v podmienkach Zeme po milióny rokov je vlastne zakrpatený a nevie pochopiť fyzikálnu realitu chovania hmoty ako ju predstavuje kvantová fyzika. To tvrdia vedci, ktorý túto teóriu už dokážu matematicky rozviesť a experimentálne dokázať.

*

Záver.

Je rasová výnimočnosť ? Neviem.

 

Jar

22.03.2024

Zasnežená príroda mení svoj šat zeleň sa hlási, jaro má chvat. Naša príroda úchvatná na pohľad štyrikrát do roka mení svoj vzhľad. Šťastie žiť v tak pestrej krajine, kde menlivá príroda fantáziu rozvinie. Štyri ročné obdobia, štyri rôzne obrazy, čo maliar príroda maľuje od krásy. Jarom to začína, prebúdza sa príroda všetko je v pohybe, to nie je náhoda. [...]

O architektúre

22.03.2024

Pre pozorovateľa, laika, architektúra je to, čo vidí na fasáde – priečelí budovy. Vidí tam nejakú staršiu budovu s výzdobou, alebo hladkú fasádu s oknami. Sotva dokáže sa k tomu vyjadriť. Architektúra je trochu viac ako fasáda. V podstate záleží aj na tom, ako ju budeme definovať. V reálnom živote architektúra je všetko to, čo je postavené okolo nás. Celkom [...]

Zdravie

13.03.2024

Máš ho, alebo nemáš, vždy to ukáže čas. Kým ho máš, nezaujíma ťa, keď ho stratíš, škoda lamentovať . O zdravie skôr sa máš zaujímať. Každý je zdravý iba tak, ako sa o seba staral, to je fakt. Zdravie sa u človeka tak správa ako je a bola jeho životospráva. Kameň úrazu je práve v tom, že každý je svojím chúťkam otrokom. V jedle nepoznáme mieru, [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.